Beeld VRT

Open Venster

‘Lieve Martine, je hebt mijn leven leefbaarder gemaakt’

Lieve Martine Tanghe, bedankt! Ik mis je nu al. Ik vind dat je op een meesterlijke wijze een middenweg vindt tussen op een professionele manier afstand houden en op een persoonlijke manier betrokkenheid tonen als je het nieuws leest. Je kwaliteiten: intelligentie, mededogen, authenticiteit, geloofwaardigheid, menselijkheid, vriendelijkheid, bescheidenheid, professionaliteit, klasse, liefdevolle moederlijkheid. Ik ervaar het als een verademing, troost en geruststelling dat jij bestaat. Je hebt mijn leven leefbaarder gemaakt. 

Het gaat nu wel goed met me en ik voel me niet eenzaam, maar ik leef wel alleen en ik heb autisme (de buitenwereld, de andere mensen ervaar ik als zeer bedreigend), waardoor jouw aanwezigheid op het scherm voor mij waarschijnlijk een veel groter belang heeft dan voor veel andere mensen. Ik voel me bijvoorbeeld meer verbonden met jou dan met mijn buren. 

Mijn persoonlijke herinneringen aan jou zijn de volgende (ik ben 57). In mijn tienerjaren en toen ik vooraan in de 20 was, was je voor mij een rolmodel bij de voor mij moeilijke vraag: vrouwelijk zijn, hoe doe je dat? Zoals jij, zó kan het dus ook, zag ik. Dertig jaar geleden werkte ik als poetsvrouw bij een donkerblauw gemeenteraadslid in een Antwerps district. Ik was er geschokt door de amateuristische en dorpspolitieke manier waarop hij bezig was. Toen jij op een keer ter sprake kwam, noemde hij je honend ‘rode Martine’. Alles in mij protesteerde hevig, maar ik wist geen woord uit te brengen. 

O, wat ga ik je verschrikkelijk missen! Ik weet het wel: niets blijft voor altijd. Dit is alweer een oefening in daarmee omgaan. En laat het je er vooral niet van weerhouden om hard van je welverdiende pensioen te genieten.

Hilde Nagels, Deurne.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234