Open Venster
Lieven Tavernier: ‘Waarom mogen Nederlandstalige singer-songwriters niet meer gedraaid worden op Radio 1?’
Laat me Evert Venema, muziekprogrammator van Radio 1, bij dezen proficiat wensen met zijn consequente houding om, na negen afgewezen cd’s, nu ook mijn recente plaat ‘Verloren in de tijd’ en de twee singles daaruit te bannen op Radio 1. De vraag waarover ik al dertien jaar geleden een verontruste opiniebijdrage schreef voor De Standaard, knaagt nog steeds: waar staat Radio 1 in zijn muziekbeleid voor? Wat moet ik nu met die no-language Radio 1-taal: ‘vernieuwen, verbreden, herprogrammeren, restylen, return on society’? Teut, teut!
Ik wil iets doodsimpels van Radio 1, zo eenvoudig dat het té eenvoudig is. Radio 1 is een staatszender die de luisteraar moet informeren. Dus ook over nieuwe kwalitatieve muziek die uitkomt. Anders weet geen mens dat die muziek bestaat. Ja, ’t is wel een vies, ouderwets woord, maar een staatszender als Radio 1 heeft dus de ‘verantwoordelijkheid’ ook een forum te bieden aan bijvoorbeeld Nederlandstalige singer-songwriters . ’t Is een kwetsbaar volkje. Misschien dat je ze daarom zo makkelijk kunt dumpen, zoveel lawaai maken die niet. Maar moet die liberale politiek van het recht van de sterkste nu ook al het uithangbord van Radio 1 worden?
Nee, ik hoef me niet te ergeren aan de verkavelingsmuziek van Radio 1. Maar het wringt toch dat ik bijvoorbeeld op Radio 1 veel andere muziek niet meer hoor. Ergens onbereikbaar achter een fraai bureau bepaalt een meneer Niemand, een mevrouw Niemand wat een ander niet meer zal horen of beluisteren. Ik heb van die nieuwe Niemanden nog nooit een begrijpelijke uitleg gehoord waarom die Nederlandstalige singer-songwriters er overdag uit moeten, en in het beste geval naar de nachtradio verkassen. Geruisloos verdwijnen in de vergeetput van de nieuwe Radio 1 de muziekjes waarvan je vroeger zei: ‘Leuk, dat horen we ergens anders niet.’ En dat was nu net een sterk punt van de ‘oude’ Radio 1, en zeker een reden waarom je naar Radio 1 luisterde.
Knap dat Evert Venema moedig de goedkeuring van anderen voor mijn werk naast zich neerlegt, mensen met allicht een minder goede smaak dan de zijne, maar toch. Jan De Wilde, Raymond van het Groenewoud, Kris De Bruyne, Thé Lau, De Dijk, Gabriel Ríos, Stef Kamil Carlens, Roland Van Campenhout, The Bony King en Remco Campert hebben mijn songs geïnterpreteerd. Bent Van Looy en Henny Vrienten hebben me als gast uitgenodigd in de Radio 1-sessies.
De gustibus... Tja, smaak en voorkeur kunnen wisselvallig zijn, maar toch valt het pijnlijk op dat de muziekredactie van Radio 1 onder Evert Venema’s leiding de eensluidende mening van de hierboven vermelde artiesten negeert. Ik ben niet vergeten dat Evert Venema bij zijn aantreden bij Radio 1 muzikanten als Wannes Van de Velde, Kommil Foo en Zjef Vanuytsel niet goed genoeg meer vond voor Radio 1. Ik herinner me ook dat in het jaar na Wannes’ overlijden in ‘100 op 1', de voorloper van ‘De Lage Landen’, de presentator van dienst met een licht ingehouden krop in de keel zei dat ‘een man als Wannes helaas de laatste tijd te weinig te horen is op Radio 1'.
Aangezien ik behoorlijk oud ben en weldra Wannes zal volgen, vraag ik Evert Venema beleefd dat hij na mijn overlijden bovenstaand cynisme niet meer uit de kast haalt.
Lieven Tavernier, Gent.
Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in: