brusselmans column web Beeld Humo
brusselmans column webBeeld Humo

ColumnHerman Brusselmans

‘Lize Spit en Jeroen Olyslaegers zijn in feite twee beroerde flutauteurtjes’

Herman Brusselmans

Pfizer, AstraZeneca en Johnson & Johnson zullen als gekken vaccins leveren aan alle landen ter wereld, behalve aan de kutlanden. Dat zijn er welgeteld 263. België zit gelukkig niet bij die kutlanden, al scheelde het niet veel, maar omdat onze Rode Duivels het goed blijven doen, we het gendervriendelijkste land van Europa zijn en met Lize Spit en Jeroen Olyslaegers twee schrijvers van mondiaal belang in huis hebben, worden we alsnog tot de toffe landen gerekend, dus de landen die vaccins à volonté krijgen. Niemand zal derhalve nog kunnen beargumenteren dat het met de coronacijfers bergaf blijft gaan omdat de distributie van de vaccins niet deugt. En er zal aan de lopende band ingeënt worden, helaas alleen overdag, waarbij ik me afvraag waarom er niet 24 uur per etmaal ingespoten wordt. ‘Ja maar,’ zo zeggen de tegenstanders van de nachtelijke vaccinatie, ‘’s nachts liggen de mensen in bed.’ Dat ze dan godverdomme voor één keer van dat stinkende bed wegblijven. Is het zo’n ramp om, teneinde je leven te redden, voor het eerst en misschien voor het laatst in je bestaan om drie uur ’s nachts op je fiets te kruipen, naar het dichtstbijzijnde vaccinatiecentrum te sjezen en je daar binnen de tien minuten een heilzaam spuitje te laten geven? Vanaf het moment dat de nacht voor de vaccinatiestrategie wordt opengegooid, en ik hoop dat dat moment er snel komt, zal ik vooraan in de rij staan om tussen één uur ’s nachts en zes uur ’s ochtends te worden geholpen. Ik leef toch al veertig jaar ’s nachts, dus wat kan het mij schelen.

Er zijn nog altijd mensen die me vragen wat ik hele nachten zit uit te vreten. Nou, ik zit te schrijven als een renpaard met een vuurpijl in z’n reet. Altijd maar schrijven, nooit ophouden, zelden een pauze nemen, tenzij een paar keer om iets fris te drinken, een paar keer om iets kleins te eten, en rond de dertig keer om een sigaret te roken. Al dat schrijven levert natuurlijk wel iets op, bijvoorbeeld in de recente periode: één boek is klaar en zal ongeveer 750 bladzijden bevatten, en het heeft als titel ‘De geschiedenis van de Moderne Literatuur’, en in die grensverleggende studie worden alle, werkelijk álle Vlaamse schrijvers de grond in geboord, behalve ikzelf. Lize Spit en Jeroen Olyslaegers mogen dan wel mondiaal belang toegedicht worden, maar in feite zijn het twee beroerde flutauteurtjes, net als duizend andere sukkels die in plaats van door te gaan met schrijven beter dameskapper zouden worden, zoals Dimitri Verhulst. Ja, den Dimi heeft de eer aan zichzelf gehouden, hij is definitief gestopt met z’n belabberde schrijverij en heeft een dameskapsalon geopend in het Franse dorpje La-Vache-sur-Patouille, en het is bijzonder jammer dat z’n veelbelovende salon thans door de coronacrisis gesloten is.

Maar goed, mijn literaire studie is klaar, en inmiddels ben ik bezig met drie op stapel staande romans tegelijk: ‘Theet 77’, over m’n jeugd- en jongelingsjaren in het Hamme van de jaren 50 tot 80, ‘Waar mijn voeten mij brengen, daar zal ik schoenen kopen’, een semifictief geschrift met als hoofdpersonage de chauffeur van de minister van Cultuur, en ‘Sexy Sikkepit, de beste rockband van Vlaanderen’, dat ook ten dele verzonnen is en ten dele de keiharde waarheid bevat, en in die roman zal ik alle, werkelijk álle Vlaamse rockgroepen de grond in boren, behalve The Pebbles, The Radios en Sexy Sikkepit, de groep die ikzelf twee maanden geleden heb opgericht, en ik meen nu al te kunnen zeggen dat die groep alle andere groepen tot amechtige amateurs degradeert. Onze eerste single verschijnt op 19 mei en heeft als titel ‘In de wandkast van mijn geheugen’. Wie, naast mezelf als drummer, de leden van Sexy Sikkepit zijn, houd ik nog even geheim, maar er zitten wel twee namen bij die klinken als een klok. Ik zal alvast één tipje van de sluier oplichten: één van de twee heeft nog bij Hooverphonic gezongen, wat het geheim niet per se minder geheim maakt.

Wat ik met dat alles echter wilde beklemtonen, is dat ik een nachtmens van het zuiverste water ben, en dat ik te allen tijde bereid ben om mij in de diepe duisternis per motor naar Flanders Expo te verplaatsen en daar het eerste spuitje toegediend te krijgen, bij voorkeur eentje van Johnson & Johnson, want de vaccins van AstraZeneca en Pfizer hebben bijwerkingen: schijterij, haaruitval en acne op je smoel (AstraZeneca) en spierpijn, tanden die afbrokkelen en verminderde orgasmes, zij het uitsluitend bij vrouwen (Pfizer). Ik tel de nachten af tot de nacht der verlossing gekomen zal zijn.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234