brusselmans column web Beeld Humo
brusselmans column webBeeld Humo

ColumnHerman Brusselmans

‘M’n buurman Albert rookt al z’n hele leven minstens 25 sigaretten per dag en is gisteren 96 geworden’

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans gaat iedere week op zoek naar het verhaal achter een opvallende kop in de krant of op een nieuwssite. Deze week: ‘Nog maar één roker in de klas’ uit Het Laatste Nieuws.

Mocht ik in een klas zitten, ik zou die ene roker zijn. Ik kan niet anders dan het toegeven: een sigaretje opsteken is leuk. Minder en minder jongeren zijn het daarmee eens. Ze beschouwen roken als iets voor marginalen, de prijs van een pakje is veel te hoog, er is een groot bewustzijn betreffende de gevaren van de sigaret voor de gezondheid, en er zijn steeds minder andere rokers, zodat de kans dat je wordt gestimuleerd kleiner wordt. Vroeger rookte iedereen, zeker de mannen, want roken was stoer, lekker en redelijk goedkoop. M’n grootvader Frans rookte vijftien sigaren per dag, m’n grootvader Jef een pakje roltabak en m’n vader Gust twee pakjes Saint-Michel. Zonder een sigaar of sigaret tussen hun vingers of in hun mondhoek waren ze nergens. Als ze er één opstaken, zag je hun ogen blinken van genot en geluk. Dan ga je als jongetje natuurlijk denken: dat wil ik ook wel. Ik was pas negen toen ik m’n eerste sigaret opstak, een Armada van buurvrouw Hilda. Die rookte zich te pletter en vond het onnodig om een pipo van negen de sigaret te ontzeggen.

Veel mensen vertellen over hun eerste sigaret dat ze er mottig van werden, dat ze die vies vonden, dat ze bijna moesten kotsen, en dat alleen al de geur hen misselijk maakte. Veel mensen hebben dan ook alleen die eerste sigaret gerookt en hielden er meteen mee op. Ikzelf dacht: geef me snel een tweede. Toen al gingen er stemmen op dat roken schadelijk was voor de fysieke conditie. Daar ondervond ik weinig last van. Ik voetbalde – de beste linksbuiten die ze bij Vigor Hamme ooit gehad hebben – en ondanks het groeiende aantal sigaretten dat ik consumeerde, bleef ik over het groene gras rennen als een zwarte panter met vier longen over de savanne. Plus, Johan Cruijff rookte ook. En Lotte Lambert van Club Brugge. Ja, zelfs Eddy Merckx rookte. Sterker nog, hij was de hoofdpersoon in een reclamecampagne voor een sigarettenmerk, het later ter ziele gegane R6.

M’n grootvader Jef overleed al op 56-jarige leeftijd aan z’n longen, maar praktisch niemand legde een link tussen z’n dood en z’n sigaretten. Onze huisarts, dokter Moeras, zei dat Jef was gestorven door de luchtverontreiniging, want de dokter was een groene jongen avant la lettre, en nadat hij een speech had gegeven over hoe de mens het klimaat naar de kloten hielp, stak hij één van z’n talloze cigarillo’s op. M’n grootvader Frans werd ook niet al te oud, 74, en hij ging van ons heen middels een hartaanval. Dokter Moeras zei niet dat die het roken als oorzaak had, maar wel het eten van vet, suiker, en rood vlees. Jaren later zou m’n vader sterven op 77-jarige leeftijd, in 2008, en inmiddels had men al lang het ontegensprekelijke verband tussen roken en doodgaan gezien. Dokter Moeras kon daar weinig over zeggen, want die was ondertussen zelf de pijp uit aan longkanker. De kwestie was wel dat met name de longen van m’n vader heel fris waren gebleven, maar al z’n aders zaten dicht, ook een gevolg van te veel te paffen.

Dus ja, in de moderne tijden moet je welhaast gek zijn om te ontkennen dat roken nefast is voor het bereiken van een heel hoge leeftijd. Alhoewel. Ik ken iemand, m’n buurman Albert, die al z’n hele leven minstens vijfentwintig sigaretten per dag rookt, en die is gisteren 96 geworden. Hij is tevens nog heel kwiek, rijdt drie keer per week 30 kilometer met z’n fiets, gaat lange wandelingen maken met z’n hond Krapuul, en naar eigen zeggen kan hij één keer per maand nog prima presteren bij een prostituee. Ik vroeg hem laatst: ‘Albert, hoe komt het dat jij zoveel rookt en toch blijft leven?’ ‘Omdat ik Pietje de Dood heb omgekocht met een dozijn garnaalkroketten,’ antwoordde hij, want hij mag dan lichamelijk wel in orde zijn, in z’n bovenkamer zijn er een paar mankementen.

Maar goed, de vraag of roken definitief verboden moet worden, zal nog wel een tijdje sudderen, terwijl het leger jongeren dat vindt van wel groeit en groeit. In elke schoolklas zit nog welgeteld één rokertje, en het is ondanks alles niet ondenkbaar dat die over vijfenzeventig jaar een sigaret opsteekt en denkt: tjonge, wat blijft dit toch leuk en lekker.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234