null Beeld Klaas De Scheirder
Beeld Klaas De Scheirder

Open Venster

‘Maan de watertoeristen aan tot voorzichtigheid, maar laat de goede zwemmers met rust’

Lezersbrief

Er duikt iemand van een brug in het water en komt niet meer naar boven. Erg, maar ook vreselijk dom. Een brug dient niet om eraf te springen. Meteen berichten de media hoe gevaarlijk het water is, met koude zones, stromingen en dies meer. Dat is prima, de bevolking mag gewaarschuwd worden voor risico’s die ze niet kent.

Ergerlijk is wel dat alle politiediensten bliksemsnel gaan patrouilleren langs waterlopen, kanalen, vijvers en meertjes, want zowat overal in ons land is zwemmen in de openlucht verboden. En dat tijdens een hittegolf! Tot ergernis van velen die wat verkoeling willen zoeken in een kanaal waar nauwelijks enige scheepvaart is, fietsers die zich even willen onderdompelen alvorens hun tocht voort te zetten, mensen die bij een waterloop wonen of geen zin hebben om in de rij te gaan staan voor een openbaar domein waar ze tegen betaling op een overvol strand terechtkomen, tussen joelende radiootjes, chips of frieten knabbelende of ijsjes likkende zonnekloppers. Daar kun je dan even zwemmen in ondiep water vol bacteriën, beloerd door een redder.

Omdat één idioot zijn roekeloosheid met de dood bekoopt, moet iedereen boeten. Denken de politiediensten of de overheid nu echt dat iedereen zomaar in een kanaal duikt? En terwijl politiecombi’s langs kanalen jacht maken op zwemmers (die overigens gewoon naar de overkant kunnen zwemmen), kunnen criminelen elders vrolijk hun gang gaan.

Zou het, in plaats van alweer te dreigen met GAS-boetes, niet menselijker en sympathieker zijn om onervaren watertoeristen aan te manen voorzichtig te zijn bij het zwemmen in kanalen en de talrijke goede zwemmers met rust te laten?

Walter Simons, Deurnese IJsberen vzw.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234