Protest tegen het Ventilus-project in Brugge op vrijdag 2 september. Beeld BELGA
Protest tegen het Ventilus-project in Brugge op vrijdag 2 september.Beeld BELGA

humoOpen Venster

‘Mag ik de burgemeesters die zich tegen Ventilus verenigen erop wijzen dat we in een energiecrisis zitten?’

Lezersbrief

De intendant van het Ventilus-project om de elektriciteit van het toekomstige windmolenpark op zee via een hoogspanningslijn naar het binnenland te brengen, Guy Vloebergh, is aangesteld als onpartijdig en onafhankelijk expert. Hij baseerde zich voor zijn advies onder andere op verslagen van gezondheids-, energie- en juridische specialisten en nam contact op met alle burgerplatforms.

Dat advies was eensluidend: ‘De hoogspanningslijn moet bovengronds.’ De kabels ondergronds leggen, zo werd berekend, zou 5 miljard euro extra kosten. Ofwel: elke Vlaming zou 750 euro extra moeten ophoesten, wat voor een gezin van vier op 3.000 euro neerkomt.

12 procent van alle Vlaamse burgemeesters (vooral van CD&V) verwerpt nu, met de steun van de N-VA, het onafhankelijke, onderbouwde en uitgebreide advies. Mag ik die dames en heren politici erop wijzen dat we in een energiecrisis zitten? Op zoek gaan naar specialisten die politiek beïnvloedbaar zijn en voor een ondergrondse hoogspanningslijn zal een onmogelijke opdracht blijken.

En ondertussen loopt onze energieteller genadeloos verder.

Johan Peeters, Keerbergen

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234