null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Open Venster

‘Managers moffelen hun overbodigheid vaak weg door de dingen gecompliceerd te maken of die zo te laten lijken ten koste van de werknemers’

Graag reageer ik op de brief van T.V. uit Antwerpen over studiekeuzes en sollicitaties in Humo 4166. Ik gaf begin maart mijn opzeg in het bedrijf waar ik al jaren werkte, om bij een ander bedrijf aan de slag te gaan. Een moeilijke beslissing, want ik werkte er graag. Veel had te maken met het woon-werkverkeer. Dagelijks bracht ik gemiddeld drie uur in de file door. Ik wilde vooral dichter bij huis werken.

Tijdens mijn opzegperiode ging het land in lockdown en werden we verplicht om thuis te werken. Plots werd mijn job weer veel aantrekkelijker, maar het was te laat. Ik kon niet meer terug. Vervolgens werd mijn aanwerving door corona geschrapt, waardoor ik tussen wal en schip viel.

Ik heb me meteen als een gek op de vacaturemarkt gestort. Ik schreef me in op ieder Vlaams jobsplatform, contacteerde mijn professionele netwerk, was dag en nacht bezig met brieven schrijven, vacatures uitspitten, bedrijfsresearch... Om uiteindelijk, zoals T.V. uit Antwerpen ook aangaf, tot het besef te komen dat de vacaturemarkt in Vlaanderen ongecontroleerd outlawgebied is, waarbij de ene tegenstrijdigheid de andere voortdurend overtroeft.

Ik merk een onwaarschijnlijke discrepantie tussen wat we in de media lezen over de arbeidssituatie in ons land en wat ik lees op vacaturesites, én wat ik vooral ervaar tijdens het solliciteren. Ik ben 49, heb een breed inzetbaar profiel, tonnen ervaring en beschouw mezelf als een belezen en niet-onverstandig persoon. Vele jobomschrijvingen geven mij echter de indruk zodanig moeilijk te zijn, dat het lezen ervan al tot moedeloosheid stemt. Vaak geschreven in een duizelingwekkende, maar evengoed lachwekkende, holle managementstaal, waarbij we geacht worden om als hands-on professional, met voldoende agility, een can do approach en een ‘bewezen trackrecord’ op ‘bezielende wijze’ als Senior Category Manager de Domestic Appliances te leiden.

Het lijkt erop dat managers hun eigen overbodigheid vaak wegmoffelen door de dingen erg gecompliceerd te maken of die zo te laten lijken. Bijgevolg kunnen ze hun managementsrol rechtvaardigen in het simpelweg runnen van die door hen in het leven geroepen complexiteit. Iets wat ik eerder ook aan de lijve heb ondervonden in menige bedrijfsstructuur. Aan de basis ligt een groot collectief gebrek aan vertrouwen. Dat duwt mensen in posities waarin ze niet optimaal functioneren en waarbij managers zichzelf als onmisbaar profileren. Een systeem dat vooral veel geld kost en weinig oplevert.

Nochtans zijn de meeste mensen intrinsiek gemotiveerd, verantwoordelijk, te vertrouwen en tot veel meer in staat wanneer je hen in een meer zelfsturende organisatie laat werken. Plaats werknemers in een met holle managementstaal, strikte hiërarchieën en ingewikkelde structuren gevulde omgeving en de meeste mensen presteren onder hun mogelijkheden. Geef mensen aan de basis zoveel mogelijk vertrouwen en je krijgt succesvolle werknemers. Daar ben ik van overtuigd. En dat vertrouwen begint al bij het sollicitatiegesprek. Een gesprek dat doorgaans veel te weinig gaat over de persoonlijkheid achter de sollicitant en te veel op kennis en ervaring is gefocust.

S.S., Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234