null Beeld

columnMarc Didden

Marc Didden: ‘Klisjeemannetjes’

Marc Didden

Laten wij een afspraak maken en vanaf nu allemaal samen ons stinkende best doen om elke vorm van afgesleten taalgebruik uit ons en andermans leven te bannen. Laten we dooddoeners dooddoen en gemeenplaatsen geen plaats meer gunnen. Laat mensen die beroepshalve met taal bezig zijn, zeven keer hun mond spoelen eer ze die en public opendoen. Ik denk dan aan die groene gehavende politicus die, toen hij het majestueuze rostrum van het Europees Parlement beklom, niet verder kwam dan het povere: ‘Ik ga Johan Cruijff citeren. Elk nadeel heb zijn voordeel.’ Waarna gelukkig een boeiende en zelfs ontroerende speech volgde. Waarom hij die toespraak met zo'n blikken openingszin moest beginnen, was een raadsel voor mij, terwijl hij toch wel weet dat taal de enige grondstof van de redenaar is. Laat ons a.u.b. toch niet die klisjeemannetjes worden, waar wijlen Koot & Bie ons al voor waarschuwden.

Laten we ook de beeldtaal niet bewust vervuilen en daarom geen scenario's voor tv-series meer schrijven waarin om de anderhalve minuut een gsm overgaat. Waarin mensen genadeloos worden omgelegd alsof het leven een videospel is. Waarin de protagonist altijd weer per ongeluk op een zakje met wit poeder stoot, dat dan al snel leidt tot een bloederige confrontatie tussen de goeden en de slechten, ergens in een op zijn Tarantino's uitgelichte garage aan de rand van de stad. Of in een te ruim bemeten loft. Laten we toch ook de drang weerstaan om, telkens als we het over die mooie Oostkantons hebben, in dezelfde zin ook een Vlaamse schrijver te vermelden die daar toevallig huishoudt. En geen stukken over Dolly Parton meer waarin haar stem verzwegen wordt, maar wel verwezen wordt naar de mooie bos hout die voor haar deur staat. Dank, daarvoor.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234