Open Venster

‘Meer dan één op de vier gemeenten doet mee aan het Bomencharter’

Redactie

Het voorstel van minister Bart Somers om 6,6 miljoen bomen te (laten) planten in Vlaanderen tegen 2030 kunnen we enkel toejuichen, het is een schitterend voorstel. De ambities van het Bomencharter Vlaanderen liggen momenteel heel wat lager. Vandaag staat de teller op 650.000 bomen die geplant zullen worden tegen 2024, en we blijven dromen van één miljoen extra bomen.

Elke dag komen er lokale besturen bij die zich engageren om een concreet aantal bomen te planten tegen 2024. Tot op heden werd het Bomencharter ondertekend door 77 besturen uit alle provincies, meer dan één op de vier steden en gemeenten in Vlaanderen nemen deel aan het Bomencharter.

Samen met minister Somers zijn we overtuigd van de centrale rol die de lokale besturen spelen op dit vlak, mede dankzij de steun van alle partners (de provincie Oost-Vlaanderen, BOS+, BBL, Velt, het Centrum voor Botanische Verrijking, de Vereniging voor Openbaar Groen, de Vlaamse Bosgroepen, ByeByeGrass, Trees For Climate, Martin Hermy, Bart Muys, VALOR en Fietsberaad Vlaanderen). De lokale besturen en de partners vormen onmiskenbaar de drijvende kracht van het Bomencharter.

We blijven zoeken naar partners én (boven)lokale besturen die een rol kunnen spelen in dit boeiende bomenverhaal. De kracht van een bos is nu eenmaal veel groter dan de kracht van een boom. We willen minister Somers dan ook vriendelijk uitnodigen om samen te werken in het kader van de ambitieuze doelstelling om één boom per Vlaming te planten. Vanuit het Bomencharter Vlaanderen willen we hier een klein steentje aan bijdragen.

Uiteraard wensen we de stad Mechelen van harte te bedanken voor de deelname aan het Bomencharter Vlaanderen. In Mechelen streeft men nu al naar één bijkomende boom per inwoner, een mooie ambitie die ook door heel wat andere lokale besturen geformuleerd wordt.

Jo Maes, coördinator Bomencharter Vlaanderen, Bertem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234