null Beeld Noorderhart Mariaziekenhuis
Beeld Noorderhart Mariaziekenhuis

Open Venster

‘Mensen van buiten Limburg willen zeggen hoe Limburgers zich moeten organiseren, zonder voeling met het terrein’

Lezersbrief

De Vlaamse regering plant een opdeling van de provincies in zeventien regio’s. Als de gemeenten, organisaties en instellingen bovenlokaal willen samenwerken, dan zou dat bij voorkeur binnen de grenzen ervan zijn. Als motto spreekt men van ‘beheersing van de verrommeling’. De communicatie met het werkveld is wel minimaal, er is hier sprake van een arrogante top-downregulering. Wat als de grenzen verstikkend werken voor het bestaande netwerk van historisch gegroeide samenwerkingen en samenlevingsverbanden?

In Limburg bestaat er een hevig verzet, en deze weerstand wordt opvallend algemeen gesteund. Zestig organisaties (zowel werkgevers- als werknemersorganisaties, de universiteit en Hogeschool PXL, Hospilim en CAW) ondertekenden een platformtekst, samen met duizenden verontruste burgers (www.redlimburg.be). Zij willen Limburg als één regio behouden zien, zoals aanvankelijk trouwens op de tekentafel lag.

Limburgers zijn het gewend om elkaar te vinden op provinciaal niveau als ze elkaar willen ontmoeten, met elkaar willen overleggen of samenwerken. Ik heb trouwens van nog niet veel Limburgers gehoord dat ze het oneens zijn met de actie. We zijn het met elkaar eens, over de partijgrenzen heen! Het zijn mensen van buiten Limburg die willen zeggen hoe de Limburgers zich moeten organiseren, zonder veel voeling met het terrein.

In een moderne democratie worden politieke beslissingen in overleg genomen. Zeker bij het hervormen van de bovenlokale structuren moet men de eigenheid van het werkterrein erkennen en laten doorwegen, om zo te vermijden dat er boven de hoofden ongepaste beslissingen worden genomen. Limburg heeft de afgelopen decennia ernstige socio-economische crises gekend, en is die te boven gekomen door veerkracht vanuit provinciale structuren.

‘Als de feiten niet met de theorie overeenstemmen, des te erger voor de feiten.’ Die uitspraak wordt aan de filosoof Hegel toegeschreven. Hopelijk zijn de Vlaamse ministers niet plots hegelianen geworden. Hopelijk laten ze hun starre ideeën niet primeren op de levende werkelijkheid. Dat zou veel stukmaken en de verrommeling doen toenemen.

Felix Bergers, As.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234