null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Mensen verbieden te roken is vreselijk paternalistisch’

Lezersbrief

De N-VA en CD&V willen het roken nog meer ontraden, en tegen 2028 de verkoop van tabak verbieden. Het tegenargument dat dat de vrijheid beknot, vegen de gezondheidspromotoren van tafel met de boutade dat een verslaving onvrijheid is.

Iedereen weet dat nicotine verslavend is, en toch kiezen mensen er nog steeds voor om te roken, ondanks de mogelijke gevolgen op lange termijn. Dat is dus wel degelijk vrijheid. Mensen roken al sinds de uitvinding van het vuur. Het verschaft hen genot en ontspant hun brein.

Mensen eten ook friet met mayonaise, snoepen en drinken alcohol. Ze zonnebaden, dragen hoge hakken, gaan te laat slapen... Allemaal dingen die het leven weleens aangenamer maken, en die vaak niet zo goed zijn voor onze gezondheid. Gaan we gezondheid boven alles stellen en alles verbieden wat die kan schaden? Zo'n politiek grijpt rechtstreeks in op ons privéleven en is vreselijk paternalistisch.

Politici deinzen er wel voor terug om de vaccinatie tegen covid-19 te verplichten. Nochtans is je niet laten vaccineren ook erg gevaarlijk, en het leidt ertoe dat vrijheidsbeperkende maatregelen langer van kracht blijven, met alle gevolgen van dien voor de economie, het sociale leven en onze geestelijke gezondheid. Dat lijkt me veel erger dan dat iemand zichzelf het plezier van een sigaretje gunt.

De wetgeving is nu al zo streng dat niet-rokers niet ongewild blootgesteld kunnen worden aan de rook van de rokers. Dat lijkt mij voldoende. Een verbod daarentegen is voor mij ethisch onverantwoord. De overheid mag geen zeggenschap hebben over individueel gedrag dat anderen geen schade toebrengt.

De komende generaties moeten al de gevolgen dragen van het kortzichtige beleid dat onze planeet naar de verdoemenis aan het helpen is. Diezelfde beleidsmakers gaan hen nu verbieden om daar een sigaretje bij te roken: hoe hypocriet is dat?

Peter Verduyckt, Leuven.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234