null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Open Venster

‘Mentaal trek ik dit niet meer.’ Lezers over een mogelijke nieuwe lockdown

Het overlegcomité zit op dit moment samen om te spreken over strengere coronamaatregelen. Ook een nieuwe lockdown lijkt een mogelijke piste. Een selectie van lezersreacties op dit nieuws.

Redactie

Laat maar komen

Laat maar komen, drie weken alles toe en iedereen thuis. Cijfers kelderen en na paasvakantie scholen open en op 1 mei de rest. Ik ben gemotiveerd.

Inge Moens, Overmere

Een korte lockdown

Een korte - vier weken - strenge lockdown is waarschijnlijk de enige mogelijkheid om het virus onder controle te krijgen. En voortvarender vaccineren. Ik wacht ongedurig op mijn spuitje. En ik ben moe, moe van het wachten, moe van mensen die willen dat de overheid hun perspectief geeft. Perspectief ? Zal er zijn als dit virus onder controle is. En niet loslaten omdat we nu toch al zo lang braaf zijn. Een alcoholist laat je na drie maanden ontwenningskliniek ook niet als beloning even op café gaan om zich eens goed te bedrinken.

Esmeralda Behiels, Kessel-Lo

Een derde lockdown trekken we niet meer

Toen de lockdown vorig jaar werd afgebouwd, vond ik dat jammer: de rust en de bescherming hadden me deugd gedaan. De tweede lockdown nam ik voor lief omdat ik het wel had zien aankomen en er weinig andere mogelijkheden waren. Vandaag begrijp ik de vermoeidheid van het zorgsysteem en de bezorgdheid van onze overheid. Maar ik begrijp ook de vermoeidheid en moedeloosheid van de bevolking – men zou voor minder ziek worden.

Een derde lockdown trekken we echt niet meer. Vaccinatiecentra staan leeg of draaien op een heel laag pijtje en niet altijd bij gebrek aan vaccins, maar wel door administratieve problemen. Kinderen konden nooit de motor van de epidemie zijn, maar hun aandeel blijkt nu toch groter dan verwacht. Zoek oplossingen voor de vaccinatie, vaccineer het onderwijspersoneel, regel het openbaar vervoer zodat scholieren daar niet op elkaar gepakt zitten. Het is misschien een kleinigheid, maar in winkels en dokterspraktijken staan de flacons met handgel leeg of wordt men niet meer aangemoedigd om de handen te ontsmetten. De laatste weken zag ik bij de mensen ook een moeheid in het beperken van hun contacten, dat kan beter. En doe alstublieft controles op telewerk. De boel weer stilleggen zal meer schaden dan baten.

C. De Leenheer, Lokeren.

Geen half werk

Op zich heb ik absoluut geen probleem met een harde lockdown, maar dan moet het er één worden zoals in maart vorig jaar, en geen half werk zoals we sinds oktober kennen. Scholen dicht, winkels dicht, niet-essentieel verkeer verbieden en all-in gaan met het vaccineren. Dat zou nog iets of wat perspectief geven, als ze weer met halve maatregelen gaan afkomen is de motivatie volledig weg bij mij.

Lukas, Zonhoven

Motivatie is ver te zoeken

Een gebrek aan visie en perspectief is het hele probleem. De motivatie is ver te zoeken dus. Maar het móét.

Koen De Buyzerie, Balegem.

Verstrengen maakt nog ongelukkiger

Verstrengen zal er alleen maar voor zorgen dat mensen nog ongelukkiger worden, nog meer in een depressieve/negatieve spiraal belanden. Het is tijd voor een volledig nieuwe aanpak: 65-plussers in lockdown en al de rest van de bevolking mag vrij zijn gang gaan. Met gesloten grenzen voor iedereen.

Viktor Nevelsteen, Gent.

Door de zure appel

Aangezien België zo klein is, zal het effect van een strenge lockdown tenietgedaan worden door besmettingen uit de buurlanden. Gewoon loslaten, door de zure appel bijten en terug naar het leven zoals het was.

Bram, Kalmthout.

Strengere lockdown of niet?

Er is te veel virus, maar ook een teveel aan experten met voortschrijdend inzicht, aan voorspellers van doemscenario’s, aan media die kicken op coronagerelateerde horrorverhalen, aan machteloze politici die lijden aan profileringsdrang, aan angsthazen en antivaxers, aan profvoetballers die ongehinderd hun ding mogen blijven doen... Maar gelukkig schijnt het griepvirus uitgeroeid te zijn en is er een spectaculaire daling van het aantal (gediagnosticeerde) kankergevallen.

Is er ook een statisticus in de zaal die het oprukkende uitputtings- en levensmoeheidvirus durft aan te kaarten? Of moet daar eerst een PCR-test, een taskforce en een app voor ontwikkeld worden? Zijn er experten die argumenten hebben dat de vaccins langer dan zes maanden beschermen, ook tegen alle mogelijke varianten die nog zullen opduiken? Zijn er nog varianten van de menselijke soort die ook vinden dat leven méér is dan ‘niet ziek worden of sterven aan covid’? Die zich afvragen waarom we ziekten als MS, ALS, parkinson, alzheimer en talloze verkeersdoden al decennialang als ‘randverschijnselen’, brute pech’ en soms ook als ‘quantité négligeable’ blijven beschouwen? Mijn houding na één jaar lockdown en semi-lockdown: whatever. En laat Lieven Annemans terug uit zijn kot. Hij heeft lang genoeg in quarantaine moeten doorbrengen omdat hij een iets holistischere visie durfde te uiten.

T.M., Olen.

Geen motivatie meer

Naar mijn mening kan de mentale gezondheid van de de gemiddelde Belg geen derde lockdown meer aan. Onze mentale gezondheid mag ook eens voorrang krijgen.

Saskia Vets, Zemst.

De korte pijn

Voor mij mag er gerust weer een harde lockdown komen. Ik vind dat de cijfers echt de verkeerde kant opgaan. Niet doordat de regels versoepeld zijn, maar omdat iedereen er zijn voeten gewoon aan veegt. Ik snap dat, ikzelf werk in de zorg en begrijp dat jonge mensen willen leven, dat ze kunnen doen en laten wat ze zelf willen. Ik heb ook vrienden die zich er weinig tot niks van aantrekken. Dan zeg ik je mag eens een weekje bij ons komen werken. Velen hebben gewoon geen zicht op hoe erg het gesteld is, dat is jammer. Van mij mag er weer een lockdown komen van drie à vier weken, de korte pijn. Op voorwaarde dat er echt wel eens wordt doorgezet bij het vaccineren, want die blijven ook slabakken. De lockdown mag eruitzien zoals hij al geweest is, alle niet-essentiële winkels dicht en met maximaal met twee buiten afspreken. Het is hard, maar het is nodig. Laten we hopen dat dit de laatste harde lockdown ooit is!

Yentl De Wispelaere, Deinze.

Leven in plaats van bestaan

Aangezien we nog altijd in een lockdown zitten – en dus al nodige maatregelen nemen om de coronapandemie in te dijken – en die lockdown intussen serieus zwaar begint door te wegen op mijn mentale gezondheid, heb ik nul motivatie voor een strengere lockdown. Strengere maatregelen zouden volledig buitensporig zijn omdat de maatschappij nu al op springen staat; op economisch vlak en psychologisch vlak. We moeten inzetten op vaccinaties, sneltesten enzovoort om te leren omgaan met dit virus, zodat we terug kunnen leven in plaats van bestaan.

Silke Maes, Leuven.

Liever strikt

Ik heb liever nog een heel strikte lockdown die er voor zorgt dat de cijfers voldoende dalen om deze zomer op afstand meer vrienden en familie te kunnen zien, dan nog drie halfslachtige lockdowns die er alleen maar voor zorgen dat alles blijft aanslepen.

Britt, Leuven.

Houd alles dicht

Graag een strikte lockdown voor drie weken. Sluit de scholen vanaf één week voor de paasvakantie, en houd alles dicht, behalve essentiële winkels. Verbied verplaatsingen van meer dan 10 kilometer van je huis. Het zijn drastische maatregelen, zodat we weer met alles écht kunnen openen op 1 mei.

Tiny, Wevelgem.

Een laatste harde lockdown

De enige manier waarop ik een lockdown nog zie zitten, is als het één laatste, harde lockdown is. Alles een maand dicht, behalve de supermarkten, zodat niemand ergens moet zijn. Wie besmet is, kan uitzieken en de laatste weken zijn er om te verzekeren dat het virus zich niet verder verspreidt. Daarnaast moeten de grenzen tijdelijk voor iedereen volledig dicht, zodat we zeker zijn dat het virus niet via onze buurlanden de grens oversteekt. Ik kan er niet bij hoe ieder land andere maatregelen treft en het gewoon mogelijk is om overal naartoe te gaan. De langsgrenzen kunnen wel weer open wanneer de buurlanden coronavrij zijn. Dit virus is niet te controleren wanneer er vrij in en uit ons land gereisd kan worden, zonder mondiale strategie. Wat de voorbije lockdowns zo moeilijk maakte, is dat er geen zicht op verbetering kwam. Als we het één keer hard en goed doen zijn we ervan af en kunnen we net zoals in Nieuw-Zeeland wachten tot de andere landen ook coronavrij zijn.

Thomas, Mechelen.

Lachen of huilen?

Een derde ‘lockdown’, in welke vorm dan ook, zie ik na al deze tijd niet meer zitten. De voordelen wegen niet langer op tegen de nadelen. Wat met ieders mentale en financiële gezondheid? Waar is de gevoeligheid voor emoties en het mens-zijn? Cijfers zijn vaag geworden en kunnen weinig mensen nog iets schelen. Maatregelen als ‘je moet op de trein aan het raam zitten in het weekend en in vakanties áls je naar een toeristische bestemming gaat’ wekken mijn wantrouwen en rebellie tegenover de regels alleen maar op. Toen ik over die beslissing hoorde, kon ik mijn oren niet geloven! Ik stond perplex, niet wetende of ik nu moest huilen of lachen. Maatregelen die twee ademhappen kosten om ze uit te spreken vind ik sowieso al vreemd. Ik wil bovendien met aandrang vragen aan minister van Onderwijs Ben Weyts: pak de enkele les per week op campus niet af van de studenten. Sleutel eens aan die middelbare scholen alstublieft. Bent u het afgelopen schooljaar al op of rond een school geweest? Een slag in het gezicht van vele mensen om te zien wat voor mierennesten dat zijn.

Amber, Waregem.

Motivatie nihil

Ik ken intussen niemand meer die zich nog volledig aan de maatregels weet te houden. Als ik zo hoor bij vrienden en familie, is bij iedereen de limiet bereikt, tot het punt waarop meerdere mensen al tegen mij zeggen dat ze op straat zullen komen om te betogen – waar ik mijzelf ook toe bijreken. Dit lijkt ook de tendens te zijn wanneer ik berichten lees op de sociale media. Waar vroeger nog enkel boos werd gereageerd op berichtgeving van een lockdownparty, wordt dit gedrag nu door zowat iedereen toegejuicht. De uitspraken van regering en virologen zijn ook met een pot zout te nemen, aangezien hun voorspellingen amper blijken te kloppen. De enige relevante parameter voor volksgezondheid blijkt voor hen ook enkel het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus te zijn. De desastreuze cijfers omtrent bijvoorbeeld mentaal welzijn worden compleet genegeerd. Werken mogen we nog, maar om de mens ook maar iets van ontspanning te gunnen wordt geen moeite gedaan. ‘Trop is te veel en te veel is trop.’

Lars, Asse.

Lokeren

Geen paniekpolitiek! Alle niet-essentiële winkels sluiten is belachelijk, want ze zijn al verschillende maanden zonder veel problemen open. Ook niet-essentiële verplaatsingen zijn al maanden geen probleem. Kijk welke maatregelen er gelost zijn vlak voor de curves begonnen te stijgen en trek die terug in. Scholen zijn een probleem, punt. De scholen willen zelf liever afstandsonderwijs organiseren, laat ze dat doen. De nadelen zijn te groot om een volledige lockdown te verantwoorden. De curves moeten gecontroleerd worden zodat ze niet verder stijgen, naar beneden hoeven ze niet per se. De focus moet op de vaccinaties liggen. Een nieuwe lockdown zou te streng zijn en onnodig.

Lynn, Lokeren.

Geen keuze meer

Helaas kunnen we alweer niet anders dan naar een strengere lockdown gaan. En zolang de werkgevers die de regels aan hun laars lappen zo goed als ongemoeid gelaten worden, is dat niet verwonderlijk. Dat is mijn inziens even schandalig als de falende vaccinatiestrategie en contactopsporing.

Alain Claessens, Herselt.

Omgekeerde lockdown

Ik ben helemaal niet (meer) gemotiveerd, en vind al lang dat de enige goeie oplossing een omgekeerde lockdown is, waarbij we de kwetsbare mensen beschermen en de rest van de maatschappij vrij laten. Volgens Erika Vlieghe discrimineer je daarmee de kwetsbare mensen, terwijl de huidige maatregelen intussen constant bepaalde sectoren (horeca, evenementensector, cultuur) en bevolkingsgroepen discrimineren. De virologen spelen een pervers spel: steeds de strengst mogelijke maatregelen voorstellen, waarvan ze weten dat de politiek die zeer moeilijk of helemaal niet kan volgen en de bevolking al zeker niet, om achteraf te kunnen beweren dat het misloopt omdat zij niet gevolgd werden. Bij de aanvang van de tweede lockdown schoven ze de schuld op de ‘versoepelaars’, waarbij ze iedere wetenschapper die hun mening niet klakkeloos volgde ridiculiseerden en demoniseerden. Nu er geen versoepelaars meer zijn, is het de schuld van de overheid en/of van de bevolking. Alles om niet te moeten toegeven dat geen enkele van de door hen voorgestelde maatregelen het effect heeft gehad dat zij beoogden en voorspelden. Hun enige doel op vandaag: gezichtsverlies vermijden en hun goede reputatie proberen te vrijwaren. Terwijl ze elke geloofwaardigheid kwijt zijn bij wie bereid is na te denken. Hoe het mogelijk is dat veel intelligente mensen die ‘experten’ zijn blijven geloven en zelfs verdedigen, zal ongetwijfeld het onderwerp zijn waar nog vele studies aan gewijd zullen worden de komende jaren.

Paul De Grauwe, Gent.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234