(FILES) In this file photo taken on December 11, 2021 Red Bull's Dutch driver Max Verstappen poses with his award in the Parc Ferme of the Yas Marina Circuit after he took the pole position during the qualifying session of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix. - Lewis Hamilton's Mercedes team on December 16, 2021 announced they were withdrawing their appeal against Max Verstappen's controversial title-winning victory in the Abu Dhabi Grand Prix. (Photo by KAMRAN JEBREILI / POOL / AFP) Beeld AFP
(FILES) In this file photo taken on December 11, 2021 Red Bull's Dutch driver Max Verstappen poses with his award in the Parc Ferme of the Yas Marina Circuit after he took the pole position during the qualifying session of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix. - Lewis Hamilton's Mercedes team on December 16, 2021 announced they were withdrawing their appeal against Max Verstappen's controversial title-winning victory in the Abu Dhabi Grand Prix. (Photo by KAMRAN JEBREILI / POOL / AFP)Beeld AFP

ColumnArnon Grunberg

‘Met smart wachten we op je kookboek, Max: ‘Razendsnel bakken en braden’’

Arnon Grunberg

Beste Max Verstappen,

De Süddeutsche was lyrisch, en dat terwijl je helemaal geen Duitser bent. De kwaliteitskrant uit München schreef: ‘Ein Wunder, Max Verstappen benötigte ein Wunder! Und so geschah es.’ Wie een wonder nodig heeft, krijgt er één en wordt zo langzaam zelf tot wonder. In mijn vrije vertaling: de Messias is er weer. Een Nederlandse dit keer. De Nederlandse Messias is een autocoureur. Ze hadden gehoopt op een voetballer, maar de goede Cruyff had geen zin om wereldkampioen te worden.

Laat je niet in verlegenheid brengen door het woord ‘Messias’, ook de ongelovigen wachten op verlossing, soms met meer vuur dan de gelovigen. Voor de rechtse burger die zich vereenzelvigt met het land waar hij geboren is, zijn nationalisme en het homogene volk de Messias; de progressieve burger meent dat de Messias de gedaante heeft aangenomen van gelijkheid en rechtvaardigheid, althans méér gelijkheid. Sinds de onttovering van de wereld komt verlossing in gradaties, mag het een onsje meer verlossing zijn, mevrouw?

Verder zou je kunnen stellen dat het autoracen diep in de Duitse cultuur zit en dat de Duitser in de hogere cultuur een nooduitgang heeft gevonden om zich op een niet-authentieke manier tot de eigen schaamte te verhouden. De hogere cultuur die lage schaamte toedekt.

De hogere cultuur als nooduitgang klinkt mij goed en geloofwaardig in de oren (‘Schiller is mijn nooduitgang’). De Nederlander is gemakkelijker, die heeft geen nooduitgangen nodig, voor hem is het hele leven één grote nooduitgang.

Het nationalisme moet nooit worden onderschat. Hoe groter het minderwaardigheidscomplex, hoe groter de behoefte toch ergens trots op te zijn. Ik kende weinig Nederlanders die zich voor autoracen interesseerden, tot jij ten tonele verscheen. Vijf miljoen Nederlanders hebben naar jouw wonder gekeken, God mag weten hoeveel Belgen het wonder met eigen ogen hebben aanschouwd. Je schijnt ook Belg te zijn.

Het Brabants Dagblad kopte: ‘Nederland is na wereldtitel Verstappen nu ook het land van 17 miljoen Formule 1-fans.’ Vergeleken met de Formule 1 doet de subcultuur van de literatuur aan racen voor rolstoelrijders denken. 20 kilometer per uur is al heel wat, met zeven man langs de kant van de weg is men tevreden. Het redactionele commentaar van NRC, net als de Süddeutsche een kwaliteitskrant maar minder geneigd wonderen wonderen te noemen, hield het bij: ‘Veel van die kritiek op de sport snijdt hout, zonder enige twijfel. Maar de Formule 1 is ook absolute topsport, gevolgd door talloze fans op alle continenten.’

Gelukkig, absolute topsport, ze bestaat nog. De wereld mag niet worden opgedeeld in winnaars en verliezers, maar komt er een wereldkampioen uit de eigen gelederen, dan is het gedaan met de vroomheid. Dan gaat men voluit op het orgel en wordt er halleluja gezongen, zonder te beseffen dat Leonard Cohen heeft geschreven: ‘Love is not some kind of victory march.’

Nee, de liefde is eerder een begrafenisstoet. Een bijeenkomst in het crematorium. Deze week schreef een kennis over haar zus: ‘Pas toen hij dood was, besefte ze hoeveel ze van hem had gehouden.’

Na de postume roem, de postume liefde. We zullen je overwinning vieren. We zullen je in onze gebeden herdenken. Ik bid: gun Max Verstappen nog een wonder, laat hem Dostojevski lezen.

In de jaren 80 zongen Henny Vrienten en Herman Brood: ‘Als je wint heb je vrienden / Rijen dik / Echte vrienden’. Ik citeer die regels graag. Verder een uitstekend lied om naar te luisteren vlak voor je aan je tweede fles wijn begint. Later sprong Brood van het Hilton. Naar verluidt had zijn psychiater hem net nieuwe medicijnen gegeven. De dichter zou zeggen: hij had te veel vrienden, hij kon er niet meer tegen.

Wij leven nog even door, en voor de roman ‘Portret van de verlosser als autocoureur’ zal ik me beroepen op goddelijke inspiratie. Van jou moet ik het niet hebben. De zwijgende verlosser Max Verstappen.

Aan het eind van de ochtend las ik dat je moest huilen toen je je eigen overwinning terugzag. De huilende verlosser, de Messias van de traan en de lach, meer hebben we niet nodig. De tijd van de verlossers die doden tot leven wekken, ligt achter ons. Het kleine wonder is ons wonder genoeg.

Filippo Marinetti, voorman van de futuristen, liet ruim honderd jaar geleden weten dat een ronkende auto hem liever was dan één of ander beeld in de voortuin van het Louvre. Jij bent de ronkende verlosser. En een stiekeme futurist, dat ben je ook.

Snelheid is alles. De traditie bestaat om overwonnen of vergeten te worden, wat slechts een andere manier is om eraan te ontsnappen. Verlos ons van de traditie, geef ons maagdelijkheid, verlos ons van het verleden, lieve autocoureur. Ga sneller.

Marinetti schreef ‘Het futuristische kookboek’. Nu het kookboek de romankunst in de nek hijgt, wachten we met smart op dat van Max: ‘Razendsnel bakken en braden’. De beste roman van 2022. Zonder twijfel. Niet alleen in Abu Dhabi.

Alle goeds,

Arnon

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234