null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Mijn Chinese man kan hier geen identiteitskaart krijgen’

Lezersbrief

Ik heb tien jaar in China gewoond en heb mijn man daar leren kennen. In 2015 zijn we in China getrouwd en hebben we direct ons huwelijk laten registreren in het Belgisch consulaat. We hebben samen een bedrijf in e-commerce opgericht en in 2019 heb ik besloten om terug naar België te komen om hier ons Belgisch bedrijf op te richten. Eind 2019 is mijn man ook naar België gekomen omdat we meer mogelijkheden hebben om onze firma hier uit te breiden.

Ik dacht dat we geen problemen zouden ondervinden om een identiteitskaart voor hem aan te vragen, maar zijn aanvraag werd ondertussen reeds tweemaal geweigerd, zogezegd omdat we niet voldoende inkomsten zouden hebben, maar we betalen allebei socialezekerheidsbijdragen, geven onszelf een goed salaris uit onze onderneming en hebben ondertussen hier een huis gekocht en een opslagplaats om onze onderneming uit te breiden. Dat zou toch nooit lukken indien we niet over voldoende inkomsten beschikken?

We zijn echt ten einde raad, want iedere keer wordt zijn tijdelijke kaart ingetrokken, is hij illegaal in België en heeft hij geen recht op medische bijstand, alhoewel hij wel socialezekerheidsbijdragen betaalt. We hebben nu een advocaat ingeschakeld, maar hij zegt dat de beslissing bij de dienst Vreemdelingenzaken ligt. Hoe is het mogelijk dat iemand die getrouwd is met een Belgische, hier een zaak uitbouwt (en voor extra werkgelegenheid zorgt), bijdragen betaalt enzovoort, geen recht heeft op een identiteitskaart? Ik wil graag weten of er nog mensen soortgelijke problemen hebben en wat we kunnen doen.

Kathy De Leye, Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234