null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

humoOpen Venster

‘Mijn dochter was het slachtoffer van phishing, maar het parket seponeerde de zaak ‘wegens een gebrek aan middelen’’

Lezersbrief

In november 2022 werd onze dochter het slachtoffer van phishing: in vijf transacties werd geld van haar rekening gehaald. De eerste drie verrichtingen werden geblokkeerd, de laatste twee pogingen zijn helaas gelukt. Ondanks de verdachte basis van de transacties en de eerdere blokkeringen was Secure4u, waarmee KBC internetfraude opvolgt, bij die transacties niet actie gekomen: normaal moet de klant verwittigd worden Wanneer er verdachte handelingen bezig zijn.

KBC wilde daarover geen enkele verantwoording afleggen, en evenmin voor het feit dat de phishers een officieel telefoonnummer van de bank hadden gebruikt. De banken verplichten ons allemaal om onze verrichtingen digitaal te doen, maar wanneer zij in dat proces schromelijk tekortschieten, wijzen ze elke verantwoordelijkheid af.

Nadat de lokale politie een proces-verbaal had opgesteld, liet het parket van Dendermonde ons weten dat de magistraat geseponeerd had ‘wegens een gebrek aan middelen’. We waren gechoqueerd.

We vroegen uitleg aan het ministerie van Justitie, maar daar kregen we te horen: ‘De betrokken magistraat bepaalt zelf welke dossiers hij afhandelt. De minister mag bovendien niet tussenbeide komen wegens de scheiding der machten.’ We vroegen uitleg aan twee politieke partijen. Ze vonden de seponering allebei wraakroepend, maar lieten weten niks te kunnen doen omdat - opnieuw - politici zich niet in gerechtelijke dossiers mogen mengen.

Tijdens de phishingweek van Radio 2, in februari, kregen de luisteraars te horen dat de magistraten van Limburg en Antwerpen kort op de bal spelen. Daardoor hebben zij al arrestaties hebben kunnen verrichten. In Oost-Vlaanderen vindt het gerecht het blijkbaar normaal dat het zorgvuldig gespaarde geld van de burger gestolen wordt.

Aan enkele politici heb ik dit voorgesteld: zorg voor een wachttijd van 2 tot 4 uur bij elke overschrijving. Is er sprake van phishing, dan zal die wachttijd de kans geven om een ongewenste verrichting te blokkeren. Maar op dat voorstel kwam geen reactie.

De onverschilligheid en de arrogantie van de banken, het schuldige verzuim van justitie en de politieke wereld: het is wraakroepend. Wij voelen ons machteloos, zozeer dat onze nachtrust en gezondheid eronder lijden. Ondertussen kunnen cybercriminelen in Oost-Vlaanderen onbelemmerd mensen blijven bestelen.

Naam en adres bekend

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234