‘Bobonneke valt in de
radijzen’, van filmmens Erik Martens Beeld rv
‘Bobonneke valt in deradijzen’, van filmmens Erik MartensBeeld rv

ColumnMarc Didden

‘Mijn levenslange objet du désir: een boek!’

Marc Didden

Wie dit weekblad leest sedert ten minste nummer 4228 weet dat ik daarin enkele woorden wijdde aan hoe ik bijna dagelijks strijd voer met een letterenstorm, die ik probeer in te dijken door mijzelf een pijnlijk aanvoelend boekhandelsbetredingsverbod op te leggen. Dat leek te werken tot mijn postbode met een zekere regelmaat begon aan te bellen om me via de deurtelefoon te melden: ‘Ik heb een pakske voor u bij.’ Ik dacht daar telkens bij dat menige zelfmoordterrorist met variaties op dat ene zinnetje bij onschuldige burgers als ik binnengeglipt is. Maar mijn vertrouwen in de menselijke ziel haalde het telkens weer op mijn argwaan. Ik buzde de voordeur dus altijd open. Wanneer ik een paar uur later ging kijken, lag daar altijd een pakske met daarin steevast mijn levenslange objet du désir: een boek!

Ik laat die druksels dan gewoon in mijn leven toe. Erger nog, ik ga ze meteen lezen, en als er beeldjes bij horen: ook bekijken.

Zo genoot ik eerder in dit rare jaar van ‘Opkomst & ondergang van de Citroën Berlingo’, een verzameling hoogst onderhoudende en goed geschreven observaties, kronieken en persoonlijke verhalen van de hand van de mooi benaamde Jo Komkommer. Een boek dat barst van eerlijkheid en vrij is van pretentie, wat niet van alle boeken kan worden gezegd. Minstens even ontroerend is ‘Bobonneke valt in de radijzen’, van filmmens Erik Martens. Het onbekende maar merkwaardige oeuvre van de Antwerpse pasteibakker/amateurcineast Maurice Lefèvre vormt hier de rode draad, maar het boek is tegelijk een observatie van, en een lofzang op, hoe onze metropool na de grauwte van WO I en WO II opnieuw uitgroeide tot een wereldstad. Boeiende lectuur, en niet alleen voor cinefielen!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234