null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Open Venster

‘Mijn nieuwjaarswens voor 2022: onderwijs met superieure morele standaarden’

Lezersbrief

‘Mijnheer, moetenwedakennevoortexamen?’ Neen, voor het leven, is mijn onuitgesproken antwoord. En de tweede vraag: ‘Voorwatientatan?’ Het kost mij veel moeite om mijn onbehagen te onderdrukken en de vraag niet als geesteloos weg te zetten. Maar ik houd me sterk; dat iets nergens toe dient is immers zijn grootste merite. Nutteloosheid herbergt een geniaal protest tegen ongeveer alles wat zich in onze wereld afspeelt.

Hoger onderwijs dweept met utilitarisme en behaagdrang, opgejut door de werkende wereld enerzijds, slaaf van de (nog) niet werkende wereld anderzijds. Broodheren en aspiranten bepalen de koers. Het magisterdom ontziet zijn eigen waarheid, buigt het hoofd en pleziert gedwee, fel aangemoedigd door het dictaat van de perceptie. Wat niet functioneel is en geen onweerlegbaar praktisch resultaat oplevert, moet eruit, niet ‘mooi’ maar ‘nú en meedogenloos’. Het zijn de inschrijvingscijfers die tellen, weet je wel.

Wat overblijft moet, voor het de etalage in mag, naar de make-over-commissie om er een nieuwe look te krijgen. Of de waarheid en de waarachtigheid daarmee geweld zijn aangedaan, is van secundair belang.

Onze moderne levenswijze en ons economisch systeem die – moet er nog iemand overtuigd worden? – zelfdestructie als eindbestemming hebben, blijven de maatstaf en worden gretig geïnstrueerd, met marginale ruimte voor kritiek, tegenspraak of alternatief. Dienstverlening, duurzaamheid, rechtvaardigheid, solidariteit en culturele participatie moeten het afleggen tegen de sectaire dogma’s van economische groei, hyperconsumptie, ziekmakende concurrentie, goedgeprate grondstoffendiefstal, uitbuiting als instrument, marktaandeel, winst, dividenden… De maatschappij van het “hebben” zegepraalt tegenover het rijk van het “zijn”, con brio.

Ik ben bekend met het evidente wederwoord: de hakbijl van toegedichte naïviteit en gebrek aan relativeringsvermogen. Bespaar je dus de moeite, ik ben op de hoogte. Maar soep die “relatief lekker” is, is meestal gewoon niet lekker.

Mijn nieuwjaarswensen voor 2022: een onderwijs met superieure morele, ethische en duurzaamheidsstandaarden; een onderwijsvisie die intrigeert en typeert, eerder dan te confirmeren; moedige langetermijnkeuzes met waarheid en menselijke relevantie als argumenten; een onderwijsinvulling met enkel en alleen de waarheid als oerkracht, wars van al dan niet anderstalige opsmuk of misleiding; perceptie niet als instrument maar slechts en énkel op die plaats die haar toekomt: als grondslag voor educatie; en verder héél véél nutteloosheid.

Hein Desloovere, ICT-docent Odisee-hogeschool, campus Aalst.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234