null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Mijn stoppen sloegen door toen ik de bussen met besmette jongeren uit Spanje zag aankomen’

Lezersbrief

Sinds covid-19 ons in de greep heeft, is ons leven grondig veranderd. We hebben ons moeten opsluiten in ons ‘kot’, we moeten mondmaskers dragen, we hebben onze geliefden in uiterst beperkte kring moeten begraven, er zijn zoveel ouderen in alle eenzaamheid moeten sterven…

Zelf heb ik mijn dochters en kleinkinderen, die allemaal in het buitenland wonen, al ruim anderhalf jaar niet meer gezien. Maar alles voor het gemeen goed: ik houd me al anderhalf jaar aan de maatregelen. Ik ben het ook beu, maar het is wat het is. Toen ik enkele dagen geleden de bussen met besmette jongeren uit Spanje zag aankomen, sloegen mijn stoppen door. Ik werd zo boos en intens verdrietig…

Normaal gezien zou ik mijn dochters en kleinkinderen in het najaar bezoeken, maar wanneer ik het onverantwoordelijke gedrag van jongeren én ouders zie, en daarbij de stijgende cijfers, vrees ik het ergste.

Zelf ben ik 73, nog heel actief, maar mijn tijdlijn wordt korter. Dat is nu eenmaal zo. En ja, de jongeren hebben niets ‘verkeerd’ gedaan. Ze mochten naar het buitenland. Er werd enkel gevraagd dat ze zich aan de maatregelen zouden houden. Maar ik ben ook jong geweest en begrijp dat dat een uiterste inspanning vergt. Wat ik niet begrijp, is dat ouders hun minderjarige kinderen toelaten om aan deze feestvakanties deel te nemen. Waar halen ze het om hun besmette kinderen op een vliegtuig te zetten, zodat ze zo snel mogelijk naar huis konden komen? Van egoïstisch, asociaal gedrag gesproken.

Meneer Steven Van Gucht heeft groot gelijk wanneer hij de verantwoordelijkheid van dit debacle niet zozeer bij de jongeren legt, maar bij de regering die toegestaan heeft dat deze reizen mochten doorgaan. Alles voor de economie. En nu zitten we waarschijnlijk met de gebakken peren.

Ik hoop dat ik in het najaar toch mijn ticket kan boeken en mijn familie kan bezoeken. Ik wil mijn kinderen en kleinkinderen in mijn armen nemen. Niet over twee jaar, maar binnenkort. Ik vraag aan alle ouders en jongeren om zich aan de opgelegde maatregelen te houden. Denk ook eens aan onze bejaarden, die nog vaak in een kamertje van vier bij vier hun laatste maanden of jaren doorbrengen en nog steeds beperkt bezoek mogen ontvangen. Zij willen óók vrijheid. Zij willen óók genieten van een familiefeest. We willen allemaal hetzelfde en daarom moeten we allemaal samen vechten om deze pandemie te verslaan.

J. Morren, Pelt.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234