Open Venster

‘Mijn vrouw en ik zullen blijven zorgen voor onze kleinkinderen, ook en vooral wanneer die ziek zijn!’

Redactie

Over een groot aantal zaken ben ik het niet eens met Bart De Wever, en zijn partij beschouw ik als een blok aan het been van Vlaanderen en België, maar in zijn betoog tegen onzinnige maatregelen tegen Covid-19 ben ik het roerend met hem eens.

De feiten: op 23 maart verscheen in het Staatsblad een ministerieel besluit waarin wordt aangegeven wat verboden dan wel verplicht is in het kader van de bestrijding van Covid-19. Daarnaast werden, op instigatie van de raad van experts een aantal richtlijnen de wereld ingestuurd. De indruk werd gewekt dat ook die richtlijnen kracht van wet hebben, wat impliceert dat de overtreding daarvan aanleiding kan geven tot een sanctie, met name een GAS-boete van 250 euro.

Al na enkele dagen moest minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem toegeven dat alleen wat in het ministerieel besluit stond met straffen kon worden gesanctioneerd. Overtreding van de richtlijnen is daar dus niet bij, en gelukkig maar! Want sommige van die richtlijnen balanceren op de dunne lijn tussen onzin en compleet van de pot gerukt!

Een paar voorbeelden. Je mag in je eentje een fietstocht maken over een onbeperkt aantal kilometer. Zit je op een paard, dan mag dat alleen in of rond een manège. Het verschil ontgaat mij te enen male. Je mag (of moet) sporten, maar in je eentje basketbal spelen is verboden. Pardon? Je mag naar een park gaan om er te fietsen, te joggen of te wandelen, maar even uitrusten in het gras of op een bankje is verboden. Noteer dat daar nergens aan wordt toegevoegd: ‘...indien het in die omstandigheden onmogelijk is een veilige afstand tot derden te bewaren.’ Verplaatsingen naar het tweede verblijf zijn verboden, ook wanneer op alle mogelijke manieren de regels van social distancing worden gerespecteerd.

Ook het ministerieel besluit mangelt op verschillende punten. Zo beschouw ik de verplichting voor nachtwinkels om te sluiten om 22 uur als pure pesterij. Ik zie nog niet zo gauw een menigte die winkels bestormen om drie uur ’s nachts! Hotels mogen open blijven, maar hun restaurant moet dicht blijven. Hallo? Maar goed, het ministerieel besluit is wet en moet daarom worden gerespecteerd.

Er zijn landen zoals Zweden, waar eerst en vooral een beroep wordt gedaan op de burgerzin en pas in tweede instantie maatregelen worden uitgevaardigd die uitwassen moeten beteugelen. Naar goede Belgische traditie, waar de burger de overheid wantrouwt en de overheid de burger, is het bij ons precies omgekeerd: eerst komen verboden en geboden, dan pas het beroep op de burgerzin.

Dat de overheid zich daarbij volledig verlaat op experts is begrijpelijk, maar het heeft ook bijzonder kwalijke kanten. Sommige experts genieten zozeer van de macht die hun is toebedeeld dat er geen maat staat op hun dystopische dromen en hun dreigementen. We kregen er dit weekend nog een mooi voorbeeld van: omdat een minderheid zich niet schikt naar de regels van social distancing, dreigde Marc Van Ranst ermee dat wij allen zouden worden gestraft met het Wuhanregime: alleen nog buiten komen om eten te kopen, verder in alle omstandigheden opgesloten blijven in ons kot!

Van Ranst is van zijn eerste groteske uitspraak niet doodgevallen. Volgens hem is het voorgoed gedaan met de gewoonte dat grootouders voor hun zieke kleinkinderen zorgen. De Leuvense viroloog negeert daarmee honderdduizenden jaren van menselijke evolutie. Bij de meeste zoogdieren valt het einde van het leven samen met het einde van hun fertiliteit. Dat dit bij mensen niet het geval is, komt volgens antropologen omdat grootouders essentiële zorgtaken hebben in de opvoeding van hun kleinkinderen. Beste mijnheer Van Ranst, mijn vrouw en ik zullen doorgaan met de zorg voor onze kleinkinderen, ook en vooral wanneer die ziek zijn!

Nog een laatste woordje over iets wat een detail lijkt maar het niet is: de sluiting van kapperszaken! Bij het begin van de coronacrisis mochten die nog even open blijven, onder strikte voorwaarden. Eigenlijk wordt dit nog steeds toegestaan door het ministerieel besluit van 23 maart. In hun oneindige wijsheid hebben de experts daarna beslist dat ze toch dicht moesten. Als gevolg daarvan loopt een groeiend aantal mannen en vooral vrouwen ongelukkig te wezen met hun uiterlijk. Velen broeden op een alternatief. Zoals christenen onder Nero in het geniep hun geloof beleefden, zoeken ze naar manieren om in het geheim kappers en kapsters binnen te smokkelen in hun kot. Terwijl het toch zo simpel zou zijn om de maatregelen in het ministerieel besluit opnieuw in de praktijk te brengen: één klant per keer, alleen op afspraak. Ik zou er nog aan toevoegen: laat zowel klant als kapper/kapster een mondmasker dragen en de handen na elke behandeling grondig ontsmetten!

Social distancing en hygiëne zijn de alfa en omega van de bestrijding van deze crisis. Wat op geen enkele manier bijdraagt tot een oplossing, zijn maatregelen waarvan niemand de zin begrijpt, en die er bijgevolg toe uitnodigen om te worden geschonden.

Met vriendelijke groet,

Jan Bosmans, Hoboken

Zelf een lezersbrief insturen? Gebruik ons formulier hieronder:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234