null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Minister Dedonder hoeft niet op te stappen voor één losgeslagen militair’

Lezersbrief

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) ligt onder vuur in de zaak-Jürgen Conings, de extreemrechtse militair naar wie het hele land op zoek is. Van de oppositiepartijen moet zij haar verantwoordelijkheid nemen en opstappen, zij het dat de N-VA nog terughoudend is. En daar hebben ze ook alle reden toe.

De aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation van Maalbeek werden gepleegd toen Jan Jambon (N-VA) minister van Binnenlandse Zaken was. Hij uitte toen de ene valse beschuldiging na de andere - de verbindingsofficier van de politie in Turkije, Sébastien Joris, zou terrorist Ibrahim El Bakraoui naar ons land hebben laten terugkomen. Na onderzoek is gebleken dat meneer Joris niks te verwijten viel. Daarna volgden nog uitspraken als ‘een significant aantal dansende moslims in de straten en ‘straatfeesten in de wijken van Molenbeek’, waarvan Jambon geen enkel bewijs kon voorleggen.

Dan was er het geval-Mawda Shawri, het Koerdisch-Iraaks meisje dat doodgeschoten werd door een ‘verdwaalde’ kogel van een politieagent terwijl het samen met haar ouders op de vlucht was met andere illegale migranten. De uitleg van Jan Jambon en Bart De Wever: de enige schuldigen waren de mensensmokkelaars en de ouders zelf.

Dan was er het overlijden van de Slovaak Jozef Chovanec, die in een politiecel belandde op de luchthaven van Charleroi en daar het leven liet na onheuse behandeling door vijf politieagenten. Jan Jambon gebaarde van krommenaas en zei dat hij van niks op de hoogte was, terwijl er wel vragen waren geweest van het Slovaakse consulaat en hij onmogelijk niet op de hoogte kon zijn geweest. In plaats van de eer aan zichzelf te houden werd hij later gepromoveerd tot onze minister-president.

Theo Francken zat in zeer slechte papieren toen de affaire-Kucam aan het licht kwam, de humanitaire visa-kwestie. Hij had toen ongetwijfeld ontslag moeten nemen, ware het niet dat zijn partij vlak ervoor al was uit de regering was gestapt voor een niet-bindend VN-symboolpact waar men sindsdien niks meer van gehoord heeft.

Neen, voor mij hoeft mevrouw Dedonder niet op te stappen. Toch niet voor één losgeslagen extreemrechtse militair van wie het moreel kompas stuk is geraakt.

Guy Bervoets, Koersel.

Wat denkt u over de zaak Jürgen Conings? Heeft Defensie hier steken laten vallen? Valt Ludivine Dedonder iets aan te rekenen? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234