Beeld VTM Nieuws

Open Venster

‘Misschien is het coronavirus aan het afzwakken en zijn de maatregelen dus overdreven streng’

Nu de zogenaamde ‘tweede golf’ in ons land bij nader inzien slechts een golfje blijkt te zijn, verbaast het me dat er zo weinig kritische stemmen zijn die zich beginnen te roeren in het maatschappelijke debat. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Nederland, waar de criticasters van het coronabeleid over elkaar heen struikelen. Al moet je ook oppassen, want voor je het weet duwen ze je in het hoekje van de gekke complotdenkers, de zogenaamde ‘gekkies’ die geloven dat Bill Gates de kwade genius is achter dit alles.

De belangrijkste vraag die op dit moment onbeantwoord blijft, is waarom een tweede opstoot van het aantal besmettingen in zowat alle Europese landen niet tot gevolg heeft dat het aantal personen op intensieve zorg samen met het aantal overlijdens toeneemt. Een eerste mogelijke uitleg is dat het werkelijke aantal besmettingen tijdens deze tweede golf lager ligt dan tijdens de eerste golf omdat er meer getest wordt. In de eerste maanden werd geschat dat het werkelijke aantal besmette personen tien tot zelfs twintig keer hoger zou liggen dan de gedetecteerde aantallen, nu zou dit nog zo’n drie tot vijf keer zijn. Maar wanneer je daar rekening mee houdt bij het aantal overlijdens, kan dat nooit het volledige verhaal zijn.

Omdat het nu vooral jonge mensen zijn die besmet raken, zoals Marc Van Ranst steeds beweert?  Er zijn nu verhoudingsgewijs inderdaad wel meer jongeren besmet, maar niet in die mate dat dit het niet volgen van de ziekenhuisopnames en overlijdens kan verklaren.

In Nederland zijn er enkele gezaghebbende (maar daarom niet altijd door de media serieus genomen) stemmen die opmerken dat de PCR-testen die worden gebruikt om besmettingen te detecteren, niets zeggen over de klinische implicaties en het eventuele ziekteverloop. Simpel gezegd: de testen detecteren virusdeeltjes ongeacht of ze actief dan wel inactief zijn en ongeacht in welke hoeveelheid ze aanwezig zijn in de neus. Het zegt dus niets over de besmettelijkheid van iemand die ‘positief’ wordt getest, maar enkel iets over de aanwezigheid van (stukjes) genetisch materiaal van het virus.

Eenzelfde aantal besmettingen nu als tijdens de eerste golf geeft dus schijnbaar een minder groot aantal zieke mensen in vergelijking met diezelfde eerste golf. Maar wat is dan de oorzaak daarvan? Is een mogelijke verklaring dat het zomerseizoen het ziekteverloop minder ernstig maakt? Of is als gevolg van mutaties het gewoon minder dodelijk geworden, en is het coronavirus dus met andere woorden nu al aan het afzwakken? En zijn de coronamaatregelen dus overdreven streng op dit moment?

Geen enkele van dat soort kritische vragen wordt gesteld aan onze intussen overbekende immunologen, virologen, epidemiologen en anderen. Dat verontrust mij toch, want wat kan er tegen zijn om andere stemmen met een even grote academische staat van dienst te laten horen?

Davy Geysens, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234