exclusief voor HUMO tem 22/09 Beeld Johan Jacobs Humo 2020
exclusief voor HUMO tem 22/09Beeld Johan Jacobs Humo 2020

Open Venster

‘Moeders die voor borstvoeding zijn, verdienen het niet een maffia genoemd te worden’

Lezersbrief

Linde Merckpoel en Siska Schoeters klagen in Humo dat vrouwen vaak heel hard zijn voor elkaar, maar zelf kunnen ze er ook wat van. Vrouwen die pro borstvoeding zijn, worden de ‘borstvoedingsmaffia’ genoemd. Vrouwen (en mannen) die op basis van wetenschappelijke feiten aanstaande moeders willen aanmoedigen om borstvoeding te geven, verdienen het niet om zo te worden aangesproken.

We zouden ons beter afvragen waarom zo weinig Vlaamse vrouwen borstvoeding geven. Uit cijfers van Kind en Gezin blijkt dat 67 procent van de pasgeborenen borstvoeding krijgt in Vlaanderen. In Nederland is dat 80 procent en in Noorwegen zelfs 99 procent. Ook Wallonië (77 procent) doet het beter.

We moeten daarvoor naar het beleid durven te kijken. Vrouwen moeten ondersteund en geïnformeerd worden, zeker in de eerste dagen na de bevalling. Daarnaast moeten vrouwen vaak na drie maanden al terug in de ratrace stappen, met als gevolg dat dan nog amper 34 procent van de baby’s borstvoeding krijgt. Nochtans raadt de WHO aan om tot de leeftijd van 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven.

Behoor je tot de maffia als je dat onder de aandacht wilt brengen? De echt maffia zit bij de grote voedingsbedrijven, die uit winstbejag decennialang poedermelk hebben gepromoot. Zelfs in ontwikkelingslanden waar vrouwen geen toegang tot proper water hebben, met miljoenen vermijdbare sterfgevallen tot gevolg.

Ik wil daarom alle lactatiedeskundigen, vroedvrouwen en vrouwen met positieve borstvoedingsverhalen een hart onder de riem steken. Laat je nooit meer borstvoedingsmaffia noemen.

Eva Platteau, Kessel-Lo.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234