Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland. Beeld AP
Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland.Beeld AP

Open Venster

‘Moet dat nu? Al die man-onvriendelijke uitspraken in de media?’

Redactie

Ik merk een toenemende trend van manonvriendelijke uitspraken in de media, waarbij vrouwen telkens als superieur worden voorgesteld, namelijk intelligenter, competenter, meer betrokken, gevoeliger, warmer, minder gewelddadig enzovoort, en mannen als incompetente en harteloze wezens die enkel op zichzelf en hun eigenbelang gericht zijn, en die aan de oorzaak liggen van de grote wereldproblemen zoals de opwarming van de aarde en oorlogen.

Al die boodschappen hebben met elkaar gemeen dat, als je ‘hij’ door ‘zij’ vervangt en omgekeerd, het ondenkbaar is dat ze gepubliceerd zouden worden, en als dat toch zou gebeuren, zou er een storm van protest uitbreken in de media wegens ‘seksistisch’ en ‘vrouwonvriendelijk’. Maar ik merk dat al die manonvriendelijke uitlatingen geruisloos passeren, in de pers en in praatprogramma’s is er geen haan die er naar kraait. Als man voel ik mij steeds meer gekwetst door deze denigrerende uitlatingen.

In Humo 4159 zegt mevrouw Valerie Trouet, klimaatwetenschapper, het volgende : ‘Ook dat heeft de coronacrisis ons duidelijk gemaakt: het belang van goed leiderschap. Landen als Duitsland, Taiwan, Denemarken en Nieuw-Zeeland, hebben wel snel gereageerd met een testbeleid – daar staat telkens een vrouw aan het roer.’ Is dat laatste zinnetje nu echt nodig om zo haat en tweedracht te zaaien tussen de seksen? En welke zijn de landen die wel een goed testbeleid hebben en waar een man aan het roer staat?

Zelf vind ik dat mannen en vrouwen evenwaardig zijn, en op het vlak van persoonlijkheidskenmerken, opvattingen en verlangens heel sterk op elkaar lijken, maar helemaal hetzelfde zijn we inderdaad niet. Die verschillen maken het samenleven van de seksen moeilijker, maar maken het leven ook boeiender, en gedurende heel haar geschiedenis is de mensheid er in geslaagd mannen en vrouwen te laten samenleven, in goede en kwade dagen. Ik hoop dat dat zo blijft, ook in de toekomst, waarin rolpatronen verdwijnen.

Sam Janssens, Brasschaat.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234