null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Moet je écht zelf een besmet, ziek of overleden persoon kennen voor je je verantwoordelijk gedraagt?’

Ik ben razend op al die mensen die denken dat de gevraagde inspanningen om het coronavirus onder controle te krijgen niet voor hen gelden, die lak hebben aan de voorschriften en niet doen wat in het belang van iedereen wordt opgelegd. Ik acht ze één voor één persoonlijk verantwoordelijk voor de alarmerend snelle nieuwe uitbreiding van het virus en voor het feit dat mijn 93-jarige moeder voor de derde keer geïsoleerd wordt in haar woon-zorgcentrum en geen bezoek op de kamer mag ontvangen. Van 12 maart tot 18 mei mochten we helemaal niet op bezoek, erna één bezoeker per week in een babbelbox. Onze beide ouders werden zwaar ziek van Covid-19, op 30 april overleed papa eraan. Na 10 juni kon één bezoek per week met maximaal twee personen, vanaf 15 juni met twee op kamerbezoek onder strikte voorwaarden. Al van 3 tot 19 juli ging alles opnieuw op slot naar aanleiding van nieuwe besmettingen. Op 23 juli konden we eenmaal op haar kamer, en vanaf 25 juli kan dat weer niet meer, enkel één persoon per week in de cafetaria, waar je nul privacy hebt.

Ik acht al die je-m’en-foutisten ook verantwoordelijk voor de nieuwe zieken en overlijdens die ze veroorzaken en ik hoop dat zij daar zelf in de eerste plaats bij mogen zijn. En ik weet vanzelfsprekend ook dat niet alle besmette mensen daar zelf schuld aan hebben, maar je veilig voelen is niet hetzelfde als veilig zíjn. Voor mijn part mogen alle mensen die de regels niet respecteren enkele maanden in een kamer opgesloten worden. Bij terrasjesweer zie ik dat mensen rond de aparte tafels met de stoelruggen haast tegen elkaar zitten. Sommigen lijken te denken dat de middelpunten van de tafels op 1,5 meter van elkaar moeten staan in plaats van de klantenclusters. Moet je écht zelf een besmet, ziek of overleden persoon kennen voor je je verantwoordelijk gedraagt? Hopelijk ben je die dan zélf.

S. Kuppens, Tessenderlo

Wat denkt u over het opflakkerende virus en de nieuwe maatregelen? Wat doet het nieuws met u? En zet de regering de juiste stappen? Reageer! Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234