null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Mogelijk houdt minister Weyts er een verborgen agenda op na’

Lezersbrief

Minister Ben Weyts heeft een oplossing uitgedokterd om het lerarentekort op te lossen: elke leerkracht zal 40 procent lesuren extra mogen presteren en wordt daarvoor betaald. Voor sommige jonge leerkrachten lijkt zijn voorstel aanlokkelijk: je bent aan het bouwen, je wilt een grote reis maken of extra geld opzijzetten, en je denkt dat je het allemaal wel aankunt. Maar we weten ondertussen dat de meeste leerkrachten al overbelast zijn, kijk maar naar de grote uitval van leerkrachten binnen de vijf jaar na het behalen van hun diploma.

In de jaren 80 werd ik door mijn directeur verplicht om 50 procent extra lesuren te presteren: ‘Als u niet wilt, vinden we morgen wel een andere leerkracht voor die vakken.’ Het zou maar voor één trimester zijn, maar die situatie heeft drie jaar geduurd. Ik had geen privéleven meer en bij momenten zat ik er volledig door, maar de burn-out was toen nog niet uitgevonden. De kwaliteit van mijn lessen ging er zeker niet op vooruit, met klassen van rond de dertig leerlingen.

Als dat de oplossing voor het lerarentekort is, voorspel ik nog meer uitval. Misschien heeft de minister zelfs een verborgen agenda. Stel dat 20 procent van de leerkrachten zijn voorstel aanneemt, dan zou hij later kunnen zeggen: ‘Kijk, die kunnen het wel aan, we gaan het aantal vaste uren per leerkracht verhogen.’ In de jaren 80 is dat al eens gebeurd: de opdracht van alle leerkrachten werd plots verhoogd met twee lesuren per week, waarna er veel leraars werden ontslagen.

Voorts stelt de minister voor dat de zij-instromers tien jaar anciënniteit mogen meenemen in plaats van acht jaar. Hoe dan ook moeten ze inleveren. Waarom mogen ze niet hun werkelijke anciënniteit meenemen?

Het lerarentekort los je volgens mij op met een hogere verloning, en een hogere waardering in de maatschappij. Zorg ervoor dat jonge, bekwame leerkrachten zo snel mogelijk een contract van onbepaalde duur krijgen, en schaf het systeem af waarin het aantal leerkrachten bepaald wordt door het aantal leerlingen.

Lu Van Dijck, Brecht.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234