null Beeld Humo
Beeld Humo

ColumnMarc Didden

‘‘My Brilliant Friend’ is een ware verademing’

Marc Didden

Hulde aan de m/v/x die ooit de beslissing nam om nu al twee kerstvakanties op rij de Italiaanse serie ‘My Brilliant Friend’ op ons los te laten via het venster van de openbare omroep. Het is een in zachte maar nooit zoeterige pasteltinten vertelde reeks verhalen over twee meisjes op de rand van het vrouw-zijn. Vorig seizoen lag veel nadruk op hoe twee boezemvriendinnen op meisjesachtige manier ervaren wat het leven misschien worden zal. Deze keer wordt de weg van het vrouw-worden naar het vrouw-zijn behandeld, alsook de tegenstellingen die tussen de beide protagonisten ontstaan zijn terwijl de groeipijnen hun genadeloze werk deden.

De subtiliteit waarmee de jonge actrices Margherita Mazzucco (Elena) en Gaia Girace (Lila) gestalte geven aan hun hoofdrollen, is zonder meer exemplarisch. De makers van ‘My Brilliant Friend’ leren ons bij het bekijken van deze serie nog eens dat ‘traag’ en ‘langzaam’ begrippen zijn die iets te vaak met elkaar verward worden. Er is niets traag aan deze gelukzalig langzaam vertelde saga van Napels net na het midden van de vorige eeuw. Er wordt gewoon ampel de tijd genomen om ons te tonen hoe het leven toen was, over hoe liefde en seksualiteit aarzelend het daglicht mochten zien, over hoe het ene meisje van studeren droomde en het andere van snelle wagens. Dat deze erg Italiaanse manier van vertellen iets helemaal anders is dan die welke in streken als Hollywood of het graafschap Vlaanderen geldt, is een ware verademing. Flauwe grappen, gratuite moordpartijen, welig tierende ontploffingen, oneliners waarbij men vergeten is een scène te bedenken, ze ontbreken hier gelukkig. Wel aanwezig: veel menselijkheid en schoonheid. Ander voordeel: in ‘My Brilliant Friend’ spreekt niemand West-Vlaams.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234