null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Na de dood van mijn moeder blijft de fiscus ons verrassen’

Lezersbrief

Mijn moeder genoot een pensioen van 1.348 euro. Ze verbleef de laatste jaren van haar leven in een woonzorgcentrum in Zele en overleed er op 11 maart. Al op 17 maart kregen we een eerste verrassing van Vadertje Staat. Toen vroeg de federale overheidsdienst Pensioenen haar pensioen van de maand maart terug aan haar financiële instelling. Want als een weduwe sterft vóór de uitbetalingsdatum van haar overlevingspensioen (bij mijn moeder was dat telkens de twaalfde dag van de maand), vordert de pensioendienst meteen het volledige pensioen van de maand van overlijden terug. Ook al geschiedt dat overlijden (zoals bij mijn moeder) op de vooravond van de uitbetalingsdag.

Maar wat gebeurt er op 18 juni? We krijgen nog een tweede verrassing, want voor het inkomstenjaar 2020 zou mijn moeder volgens het voorstel van de FOD Financiën nog 208,60 euro belasting moeten betalen.

Maar eigenlijk had ze haar grootste cadeau al een decennium geleden gekregen, toen mijn ouders plots al hun zuurverdiende ARCO-spaarcenten zijn kwijtgeraakt. Spaarcenten die ze wilden gebruiken om later hun rusthuisfactuur mee te betalen. Trouwens, daarvoor volstond het overlevingspensioentje van mijn moeder na het overlijden van mijn vader allang niet meer.

Zo zie je maar wie er telkens opnieuw het kind van de rekening is. Dat is niet de kapitalist die zijn fortuin in exotische oorden parkeert of een schamele 0,15 procent belasting betaalt op al zijn effecten. Het is wel de brave burger die telkens opnieuw de bonen vreet.

Martine Van Bouwelen, Wetteren.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234