Open Venster

Na de outing van Chris Janssens: ‘Lgtbq+-zijn is inherent géén privéaangelegenheid’

Lezersbrief

Sterke lezersbrief van Delphine Lecompte in Humo 4242 over de outing als homo van Vlaams Belang-ondervoorzitter Chris Janssens. Hij beweert dat lgbtq+-zijn een privézaak is en hij er daarom geen politiek strijdpunt van wil maken. Dat hij het zo lang moeilijk heeft gehad met zijn geaardheid en zich niet durfde te outen, toont juist aan dat het inherent géén privéaangelegenheid is.

Janssens negeert volledig dat verbale en fysieke agressie dagelijks voorkomen, en dat Vlaams Belang daartoe bijdraagt door al jaren holebi- en transgenderhaat mee te verspreiden. Sterker nog, door er geen strijdpunt van te willen maken als politicus zegt hij eigenlijk tegen de lgbtq+-gemeenschap dat hij zich niet zal inzetten tegen die agressie. Dat is toch een vreemde vorm van ‘opkomen voor onze mensen’, wat Vlaams Belang pretendeert te doen.

De timing en wijze van Janssens’ outing – in een filmpje – passen toevallig erg goed in de strategie van de extreemrechtste partij om zichzelf een gematigder imago aan te meten. Ze probeert een zo groot mogelijke groep kiezers mee te krijgen rond het lgbtq+-thema, ook al stemt ze in het parlement tegen maatschappelijke verworvenheden voor die gemeenschap. Het is schizofreen, hypocriet en puur opportunistisch, en dat ten koste van een minderheid die al jaren het slachtoffer is van kleineringen, discriminatie en haat.

Chris Janssens zal zich, vrees ik, niet snel aansluiten bij de groep mensen die het opnemen voor de gemeenschap waartoe ik behoor. Dat Delphine een warme oproep doet in haar lezersbrief, siert haar enorm. Daarvoor wil ik haar bedanken.

Joris Wagemakers, Elsene

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234