Alex Polfliet Beeld Swirko
Alex PolflietBeeld Swirko

humoOpen Venster

‘Natuurlijk zullen oudere tv-toestellen wat meer verbruiken, maar maak je echt niet te veel zorgen over die wachtstand’

Lezersbrief

Het artikel 'Op stap met energiesnoeiers’ in Humo 4283 bevat tal van goede tips, maar het lijkt me dat sommige energiedeskundigen hun basiskennis elektriciteit moeten opfrissen.

Alex Polfliet zegt: ‘Elke dag twee uur kijken kost je 2 eurocent. Je tv-toestel het hele jaar stand-by laten staan, kost je 125 euro.’ Mijn tv, een drie jaar oud model, verbruikt in wachtstand 0,2 watt. In een jaar is dat 1,75 kWh. Als je uitgaat van een tarief van gemiddeld 0,70 euro/kWh (momenteel betaal ik bij Ecopower slechts 0,27 euro: ik behoor tot de happy few, dat weet ik) komt dat neer op 1,23 euro per jaar, dus pakweg 100 keer minder dan wat Polfliet beweert. In werking verbruikt mijn tv 60 watt. Twee uur tv-kijken kost 0,08 euro, wat over een jaar op 30 euro neerkomt. Reken zelf maar eens na wat het goedkoopste is: je tv stand-by laten staan of tv-kijken.

Om het wat concreter voor te stellen: als ik mijn tv 24 jaar lang stand-by laat staan, kost me dat evenveel als een jaar lang 2 uur per dag tv-kijken. Natuurlijk zullen oudere toestellen wat meer verbruiken, maar maak je echt niet te veel zorgen over die wachtstand.

Andere kastjes kunnen qua spookverbruik wél tellen, en net die dingen zijn vaak niet zomaar uit te schakelen. Je tv-decoder? In het Humo-artikel lees ik: ‘Ook je digicorder en modem trek je ’s nachts beter uit. Wie heeft internet nodig als hij ligt te slapen?’ Dat klopt, maar je vooraf geprogrammeerde opnames gaan dan wel de mist in.

Je internetrouter dan? Mijn b-box van Proximus verbruikt 10 watt en kost me jaarlijks dus 61 euro aan verbruik. Dat is al niet mis. Maar hem uitzetten? Zonder wifi zul je die dringende WhatsApp-oproep van je schoonmoeder misschien wel missen. Zullen evenmin naar behoren werken, omdat ze een wifiverbinding nodig hebben: je slimme thermostaat en dito radiatorkranen (wie echt energiezuinig wil verwarmen, heeft zulke dingen uiteraard), de omvormer van je zonnepanelen, je beveiligingscamera, je slimme deurbel met videofoon enzovoort. Zo eenvoudig is het dus allemaal niet.

Bovendien hebben nogal wat toestellen die je écht niet nodig hebt terwijl je slaapt, zoals de oven, een digitale klok: schakel je dat ding ’s nachts uit, dan kun je ’s ochtends dat vervelend knipperende klokje opnieuw instellen!

In plaats van ons blind te staren op het verbruik van het ledlampje van de waterkoker, zeg ik: elimineer alle klassieke gloei-, halogeen- en TL-lampen die je nog in huis hebt. Daar valt véél meer te rapen.

Ik raad iedereen aan om een verbruiksmeter aan te schaffen, zo’n dingetje dat tussen de stekker van het te monitoren apparaat en het stopcontact past. Kost weinig, en zo ken je het echte verbruik van je toestel. Al je berekeningen kun je doen op de uiterst nuttige site eclecticsite.be/topEnergie.htm.

Naam en adres bekend

Reactie van Alex Polfliet:

Dank voor uw kritische blik en de nuttige link. Alle berekeningen hangen natuurlijk af van de aannames die je doet en het precieze verbruik per toestel, dat soms erg verschilt van merk tot merk en type tot type.

Voor het sluimerverbruik van een tv-toestel baseerde ik me op de uitstekende website milieucentraal.nl. Ik rekende ook het sluimerverbruik van de soundbar en de (Telenet-)decoder mee.

Uiteraard kun je met je digicorder niet opnemen als hij uitstaat, maar ook dat opnemen zal op jaarbasis maar enkele uren in beslag nemen, tegenover de vele uren dat het toestel niets staat te doen terwijl het energie verbruikt.

Ik ben het met u eens dat de maatregel waarmee u uw brief begint eerder een kleinere besparing oplevert. In het Humo-artikel komt duidelijk naar voren wat de belangrijkste besparingen zijn, met name die rond verwarming of het door u aangehaalde vervangen van halogeen- door ledlampen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234