Betoging kinderopvang in Gent.  Beeld Cedric Matthys
Betoging kinderopvang in Gent.Beeld Cedric Matthys

Open Venster

‘Negen kindjes per verzorgster in de opvang is gewoon te veel’

Lezersbrief

Ik wil graag reageren op het artikel ‘Hoe de eerste 1.000 dagen de rest van je leven bepalen’ in Humo 4256.

Ik vang al 43 jaar lang kindjes op: de eerste 13 jaar als kinderverzorgster in een kribbe, daarna 30 jaar als onthaalouder bij een dienst voor opvanggezinnen. Ik ben indertijd gestopt als kinderverzorgster omdat we toen al zorg moesten dragen voor acht kindjes (nu negen!) per kinderverzorgster. Tijdens shiftwissels waren dat er geregeld vijftien! Het is onmogelijk om ze allemaal de aandacht te geven die ze verdienen.

Ik zie dat er op dat vlak na al die jaren nog niets veranderd is, integendeel! De dienst voor opvanggezinnen waarbij ik mij toen heb aangesloten (en waarvoor ik nog steeds werk), hield gelukkig wel rekening met mijn draagkracht. Het komt erop neer dat ik gemiddeld vier à vijf kindjes tegelijkertijd opvang. Daardoor kan ik al mijn kindjes aandacht geven en kunnen we samen leuke en leerrijke dingen doen.

Ik hoor wel van collega-onthaalmoeders, die nog geen werknemersstatuut hebben zoals ik, dat zij omwille van financiële redenen niet anders kunnen dan toch tot acht kinderen opvangen. Ik weet zeker dat vele begeleiders hun kinderen met hart en ziel opvangen en hun job heel graag doen, maar negen kindjes per verzorg(st)er is gewoon te veel.

Een tip voor ouders: informeer u goed voordat u uw oogappel naar om het even welke opvang, crèche of onthaalouder brengt. En laat horen dat u het allerbeste voor ze wilt, dus kinderbegeleiders die hen de nodige aandacht kunnen geven, en dat kan enkel met kleinere groepjes.

Rita Daemen, Wilrijk.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234