Open Venster

‘Niemand bepaalt autonoom hoe hij zich moet gedragen, ook een kunstenaar niet’

Redactie

Delphine Lecompte neemt het in een lezersbrief (Humo 4149) op voor Roman Polanski en werd daarvoor gecomplimenteerd door andere lezers. Uiteraard is er een onderscheid tussen de kunstenaar en zijn kunstwerk, en uiteraard bepaalt iedereen zelf wat hij van een kunstwerk of van een kunstenaar vindt. Maar niemand, ook een kunstenaar niet, bepaalt geheel autonoom hoe zich te gedragen. Daarbij dient men rekening te houden met wetten, ethiek, normen en waarden.

Ik weet niet of mevrouw Lecompte en de andere lezers (klein)kinderen hebben. Ik vraag mij af hoe zij zouden reageren als een volwassen man zich op vleselijke wijze zou inlaten met hun (klein)dochter. Is een meisje van 13 jaar in staat om toestemming te verlenen – want voor alles wat tussen twee of meerdere mensen gebeurt, is wederzijdse toestemming nodig? Zo ja, mag datzelfde meisje dan gaan stemmen, met de auto rijden, een huis kopen, een job zoeken? Zou mevrouw Lecompte die man loven en roemen om zijn levenslust, of hem eerder een ferme trap geven waar zijn lust huist?

In haar brief is er sprake van een enkele misstap. Is dat wel zo? Er zijn meerdere vrouwen die tegen Roman Polanski hebben getuigd. Zouden dat echt allemaal leugenachtige kwezels zijn, of dames van het hysterische type? Is het argument ‘andere tijden’ echt een argument? Waren 13-jarigen in de sixties al zoals volwassenen en wisten ze de klepel wel hangen? Persoonlijk denk ik van niet en hoop ik dat kinderen kinderen kunnen blijven en bij elkaar kunnen experimenteren en zoeken.

Dat Roman Polanski zich een slachtoffer voelt, lijdt geen twijfel. Dat heeft hij gemeen met psychopaten. Maar wordt het niet eens tijd dat hij met zichzelf in het reine komt en publiekelijk zijn excuses aanbiedt voor zijn misstappen?

Ten slotte kan, volgens mevrouw Lecompte, Roman Polanski geen pedofiel zijn, want hij had een vrouw, en wat voor één! Wel, ook Marc Dutroux had een vrouw, sterker nog: veel pedoseksuelen hebben een vrouw. De meeste feiten van seksueel misbruik doen zich trouwens voor binnen gezinnen, zowel tegen kinderen als tegen volwassenen. Die feiten kunnen bezwaarlijk bestempeld worden als ‘een viering van het leven’, of woorden van die strekking.

Geert Cardon, Lokeren.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234