Open Venster

‘Niet de fossiele brandstoffen zijn het probleem, wel onze levensstijl’

Redactie

Getuige het aantal lezersbrieven gepubliceerd naar aanleiding van het interview met Midas Dekkers, leeft het thema rond overbevolking duidelijk onder heel wat mensen, zeker nu blijkt dat de overdracht van virussen van dier naar mens mede indirect een gevolg is hiervan. De man heeft uiteraard overschot van gelijk, en is ook één van de weinigen met recht van spreken lijkt me, want hij heeft zelf geen kinderen op de wereld gezet. Wanneer een Frank Deboosere hetzelfde verkondigt (maar dan op een ietwat diplomatischer manier) moet ikzelf altijd een lach onderdrukken, want onze favoriete weerman heeft namelijk zelf een uitgebreide kroost. Dat is als kuchend klagen dat roken toch zo slecht is terwijl je de volgende sigaret opsteekt.

De enige manier om de bevolkingscurve af te vlakken en het virus dat mens heet onder controle te houden, is de gehele wereldbevolking aan seksuele onthouding te laten doen voor de komende vijftig jaar, al denk ik dat weinig mensen open staan voor dat idee.

Net als bij de discussie rond klimaatopwarming lijkt me het uitgangspunt echter verkeerd te zijn: niet fossiele brandstoffen zijn het grootste probleem, wel de manier waarop ons aller levensstijl een aanslag is op de planeet. Zolang dat niet eerst wordt aangepakt, zal een vergroening van de economie daardoor minder zoden aan de dijk zetten dan veel mensen over het algemeen denken.

Bij de discussie rond bevolkingsaangroei lijkt het uitgangspunt eveneens verkeerd gekozen: niet het betaalbaar houden van pensioenlast en gezondheidszorg mag de crux in het verhaal zijn en een reden voor economen pro bevolkingsgroei, want op termijn leidt dat soort redeneringen tot een vicieuze cirkel en dus een bevolkingsexplosie (via natuurlijke aangroei of migratie). Een andere benadering van productiviteit en het loopbaantraject van een mensenleven minder doen lijken op het uitpersen van een citroen, zou al helpen om bevolkingsaangroei niet langer als de enige mogelijkheid te zien om een economie in de pas te doen lopen met demografie.

Davy Geysens, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234