Marc Didden Beeld Humo
Marc DiddenBeeld Humo

ColumnDiddy Wah Diddy

Niet iedereen die woorden op papier zet denkt daar goed over na

Marc Didden

Zodra een zin geschreven is, verwacht of vreest de steller ervan in de meeste gevallen dat die door iemand ergens gelezen zal worden. Zo gaat dat met mensen die een drang voelen om naar beste vermogen een woordenkrans te vlechten die bestaat uit de combinatie van de 26 lettertekens die wij daarvoor ter beschikking hebben in onze beschaving.

Zo is het nu eenmaal en niet anders.

Maar u kent onderhand ook wel het gezegde dat een slecht boek lezen vele malen moeilijker is dan er één te schrijven. Dat gevoel heb ik vaak wanneer ik de zes of zeven binnen- en buitenlandse kranten en evenveel weekbladen die ik doorlopend doorploeg wat nauwer onder de loep leg.

Onkunde is vaak de oorzaak van al die slechte stukken overal, maar hoogmoed is zeker een andere factor : literaire critici die zelf nauwelijks een volzin kunnen vormen, gaan schaamteloos met het scalpel in de hand één of andere debuutroman aan repen snijden om zo een jong talent misschien al in de kiem te smoren met hun liefdeloos gelal. Filmrecensenten die geen 150 woorden lang kunnen boeien doen schamper over scenario’s van honderdenzoveel pagina’s waar een man of vrouw drie jaar van zijn of haar leven in gestoken heeft. Sportjournalisten spreken of schrijven zonder enige twijfel in de stem over hoe een bepaalde speler een bepaalde pas had moeten geven en op welke plek van het grasveld hij eigenlijk had moeten staan, en op welk moment.

Woorden zijn woorden, dat wist ik al toen ik nog erg jong was, onder andere via Godfried Bomans, de Bee Gees en William Shakespeare.

Ze moeten ook op hun plaats staan. Zoals noten in een muziekstuk.

Daarom moet de steller eer hij iets op papier zet goed nadenken.

Laten we aannemen dat niet iedere steller dat doet. Jammer.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234