null Beeld BELGA
Beeld BELGA

‘Niet iedereen met een diploma secundair onderwijs kan zomaar voor de klas staan’

Lezersbrief

Het lerarentekort is al een hele tijd nijpend en acuut. Maar met corona – en daarmee samenhangend de plotselinge uitval van zovele leraren – is dat tekort alleen maar nijpender en acuter geworden. Zozeer zelfs dat in de heel nabije toekomst nog veel meer scholen hun deuren zullen moeten sluiten. Alleen al door het gebrek aan onderwijzend personeel.

Vandaar dat sommige verlichte geesten plots met een wel heel radicaal voorstel op de proppen komen. Een voorstel dat de kwaliteit van ons onderwijs bedreigt en mij als gepensioneerde leraar behoorlijk op stang jaagt. Ze pleiten ervoor om van de ene dag op de andere de toegang tot het lerarenberoep tijdelijk mogelijk te maken voor al wie over een diploma secundair onderwijs beschikt.

Alsof alle verhoudingen in acht genomen de praktijk van een dokter om het even wanneer zou kunnen worden waargenomen door een verpleger. En de gastronomische bereidingen van een chef-kok in een sterrenrestaurant ook zomaar zouden kunnen worden toevertrouwd aan een hobbykok.

Hoe dan ook is in de ogen van deze verlichte geesten, in deze door corona geteisterde tijd, een hoger of universitair diploma blijkbaar niet langer vereist om als leraar voor de klas te staan. Pedagogische bekwaamheid evenmin. Net als de vakbekwaamheid. Als leerlingen maar op school kunnen blijven, is hun devies en dat van de politici. Zolang er maar een soort veredelde opvang is op school.

Wedden dat diezelfde verlichte deskundigen achteraf met evenveel aplomb en wijsheid zullen oreren dat de kwaliteit van ons leerplichtonderwijs er fel is op achteruitgegaan? Terwijl zij zelf de doodgravers van ons eens zo bejubelde onderwijssysteem zijn.

Trouwens, hoe je het ook draait of keert, degelijk kwalitatief onderwijs gedijt alleen met kwalitatief opgeleide leraren. Met leraren die beschikken over de vereiste vakbekwaamheid en pedagogische competenties. Corona kan nooit een alibi zijn om daarop in te boeten.

Michel Van Uytfanghe, Wetteren.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234