Andrew Doyle. Beeld ANDY LO PO
Andrew Doyle.Beeld ANDY LO PO

Open Venster

‘Niet ‘witte privileges’, maar discriminatie is het probleem!’

Redactie

Ik ben het volledig eens met de mening van de Britse komiek Andrew Doyle in Humo 4189 over de woke-beweging. Het gaat hier inderdaad om ‘een ontspoorde beweging van bourgeois die allesbehalve links zijn’ en die zo naïef zijn te denken dat ze het racisme bestrijden door te spreken over ‘witte’ mensen in plaats van over ‘blanke’ mensen.

Waar ik me nog het meest aan erger, is aan het begrip ‘white privilege’ (witte privileges). Het feit dat witte mensen niet gediscrimineerd worden wegens van hun naam, afkomst en/of hun huidskleur, wordt door sommige doorgeslagen antiracisten blijkbaar als een privilege beschouwd. Dat is toch werkelijk de wereld op zijn kop! In plaats van een privilege zou dat de normale gang van zaken moeten zijn voor iedereen, ongeacht zijn naam, afkomst en/of huidskleur. Niet ‘witte privileges’, maar discriminatie is het probleem!

Racisme is geen oorzaak, maar een gevolg van slavernij en kolonialisme, om de uitbuiting en knechting van niet-blanke mensen te rechtvaardigen. Een groot deel van de winsten verkregen door slavenhandel en slavenarbeid op plantages werd gebruikt om in West-Europa fabrieken te bouwen (zie bv. het boek van Eric Williams, ‘Capitalism and Slavery’). Het ‘privilege’ (sic) waarvan de witte arbeiders genoten, is dat ze de keuzevrijheid hadden om ofwel meer dan 12 uur per dag in afschuwelijke werkomstandigheden en voor een hongerloon in die fabrieken te werken, ofwel letterlijk te creperen van de honger. En de grote kapitalisten die rijk werden door de oorspronkelijke bewoners in de kolonies uit te buiten, waren dikwijls dezelfde kapitalisten die de ‘witte’ arbeiders in hun Europese bedrijven uitbuitten.

In plaats van privileges te hebben, zijn witte mensen onrechtstreeks dikwijls ook het slachtoffer van racisme. Zo werden de witte arbeiders in het zuiden van de Verenigde Staten arm gehouden door hun wijs te maken dat zij, ondanks hun armoede, toch superieur waren ten opzichte van de zwarte arbeiders. Mensen met verschillende huidskleuren werden en worden tegen elkaar opgezet, de lage lonen van migranten en zwarten worden gebruikt om ook de lonen van witte arbeiders laag te kunnen houden, enzovoort. En uiteindelijk is dat de kern van de zaak!

Zoals ook Andrew Doyle volledig terecht zegt, zouden we veel meer de nadruk moeten leggen op klassenongelijkheid in plaats van op identiteit en onzinnige discussies over welke woorden we al of niet mogen gebruiken. Want wees maar zeker dat een zwarte kapitalist veel minder last zal hebben van racisme dan een zwarte arbeider! Zoals de titel van het schitterend boekje van de Nederlandse hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen zo treffend weergeeft: ‘Het is klasse, suffie, niet identiteit’.

Roger Liekens, Kessel-Lo.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234