Dominique Deruddere, Josse De Pauw, Marc Didden, Jan Decorte en Arno in 'Charlatan'.  Beeld VRT
Dominique Deruddere, Josse De Pauw, Marc Didden, Jan Decorte en Arno in 'Charlatan'.Beeld VRT

Open Venster

‘Nog voor rocksterren aan vrouwen beginnen, zijn ze al getrouwd: met de muziek’

Lezersbrief

Iedereen is jaloers op rocksterren, ook ik pleit schuldig. De ultieme kinderdroom om rockster te worden heb ik al even begraven, maar opkijken naar die goden doen we allemaal. Ze hebben de faam, de roem, het geld, de fans en ze hebben vrouwen. Veel vrouwen.

De Belgische rockster bij uitstek is ongetwijfeld Arno. Over hem maakte zijn beste vriend en regisseur Dominique Deruddere een documentaire. ‘Charlatan’ is zalig om naar te kijken: veel muziek, intieme interviews en de gemoedelijkste achtergrondstem van heel België. Bedankt voor dat laatste, Josse De Pauw.

Laatst keek ik ook naar ‘Miles Davis: Birth of the Cool’, en de gelijkenissen zijn treffend. Afgezien van het genre leek hun leven wel parallel te verlopen. Ook Miles was eigenlijk een rockster, nog vóór de rock sterren had. Hij had de stijlvolste kleren, de snelste wagens en de mooiste vrouwen.

Mijn kinderdroom werd in beide documentaires even opnieuw aangewakkerd. Wanneer fotograaf en jeugdvriend Danny Willems zegt dat vliegen op een stront een understatement zijn om Arno’s succes bij vrouwen te beschrijven, gaat mijn hart tekeer. Heel even wil ik mijn gitaar van onder het stof halen, maar mijn buikgevoel houdt me tegen. Wat loopt er keer op keer fout tussen rocksterren en vrouwen?

Marie-Laure Béraud, ex-vrouw en moeder van Arno’s kinderen, slaat de nagel op de kop. Zowel Miles als Arno hadden plezier in het zoeken naar vrouwen, en helaas minder in het vinden. Vrijheid wordt door beiden hoog in het vaandel gedragen. Vrijheid om te doen wat ze zelf willen. En daar wringt het schoentje, ze denken alleen aan zichzelf. Dat maakt het onmogelijk om met hen samen te leven.

De twee macho’s hebben behalve vrouwen met wie ze niet kunnen samenblijven, wel iemand voor wie ze eeuwig respect hebben: hun moeder. Het cliché der clichés, maar o zo waar. Arno bracht zelfs een ode aan zijn moeder, ook live te zien in de documentaire. ‘Ma mère’ klinkt even breekbaar als de harten van al de vrouwen die hij in duizend stukken heeft kapotgeslagen.

Serge Feys, bandlid van T.C. Matic, weet waar het telkens fout is gelopen: ‘Ik heb nooit een relatie gehad met een vrouw zoals ik dat had met mijn vier bandleden. Er was geen afstand.’ Miles wist het en Arno wist het ook. Muziek is hun maîtresse, ze heeft hen nooit bedrogen en zonder muziek zouden ze niet kunnen leven. Daarmee is de kous af. Rocksterren zijn al getrouwd nog voor ze aan vrouwen beginnen. Niet met hun moeder, wel met hun muziek en dat, om het op z’n Arno’s te zeggen, es mahnefiek.

Adriaan Cartuyvels, Brussel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234