null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

Open Venster

‘Nostradamus beschrijft de strijd tussen Delhaize en de stad Gent’

Lezersbrief

Sta mij toe te reageren op de bijzonder interessante voorspellingen van Nostradamus die de heer Hugo Matthysen heeft verzameld in Humo 4244, en de commentaren van enkele deskundigen hierop. Heel specifiek wil ik het hebben over kwatrijn I.35: ‘De jonge leeuw zal de oude overwinnen. Op het oorlogsveld in een individueel duel. Hij zal hem de ogen in een gouden kooi uitsteken. Bij het derde treffen. Hij sterft vervolgens een vreselijke dood.’

Meneer Halfzweers slaat hier compleet de bal mis, het heeft helemaal niets te maken met films, met Jan Verheyen of met blinde journalisten. Mevrouw Duyckx daarentegen zit iets dichter bij de waarheid, zeker waar zij veronderstelt dat met ‘de jonge leeuw’ Delhaize wordt bedoeld, een firma die inderdaad een leeuw in het vaandel voert.

Maar ‘de oude leeuw’ staat uiteraard voor de stad Gent, van wie het wapenschild een zilveren leeuw voorstelt. Al weet natuurlijk iedereen - en ook Nostradamus was daar ongetwijfeld van op de hoogte - dat het een draak is die Gent beschermt. Je moet ‘oude leeuw’ in dit kwatrijn dus lezen als ‘Grote Draak’.

Dan blijkt meteen hoe we de rest moeten begrijpen. Het ziet er op het eerste gezicht naar uit dat Delhaize Gent zal verslaan. Het ultieme gevecht grijpt plaats ‘in een gouden kooi’, waarmee verwezen wordt naar de prachtige, wonderbaarlijk verluchte Sint-Annakerk. Delhaize staat klaar om de Sint-Annakerk in te palmen, nadat het de Grote Draak of Oude Leeuw blind heeft gemaakt voor de schoonheid ervan.

Edoch, wie sterft aan het einde ‘een vreselijke dood’? Hij, ‘de jonge leeuw’ natuurlijk, Delhaize. Die gaat roemloos ten onder.

Mieke Felix, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234