null Beeld Mine Dalemans
Beeld Mine Dalemans

Open Venster

‘Nu begrijp ik waarom er een lerarentekort is: ik moet zeven jaar studeren’

Lezersbrief

Ik ben Hanne Eerdekens, laatstejaarsstudente educatieve bachelor secundair onderwijs Nederlands - Engels aan de UCLL in Diepenbeek. Ik had mijn studietraject heel mooi uitgestippeld voor ik aan mijn opleidingen begon. Ik zou drie jaar de educatieve bachelor volgen, dan anderhalf jaar een verkort bachelorprogramma taal- en letterkunde en vervolgens de éénjarige master taal- en letterkunde. Daardoor zou ik in de derde graad mogen lesgeven. Ik heb er bewust voor gekozen niet direct aan de masteropleiding te beginnen, omdat ik dacht dat de driejarige educatieve bachelor me een betere opleiding als leerkracht zou bieden dan de éénjarige (toen nog) D-cursus die aangeboden werd voor masterstudenten.

De nieuwe wet bepaalt nu echter dat iedereen die in de derde graad wil lesgeven, een educatieve master op zak móét hebben. Dat betekent dat ik na mijn master nog een extra jaar moet studeren om les te krijgen over zaken waar ik al drie jaar voor heb gestudeerd. De universiteiten laten me ook weten dat we voor die opleiding geen enkele vrijstelling krijgen. Kortom: ik studeer bijna zeven jaar om leerkracht te worden in een modeltraject.

Nu begrijp ik waarom er een lerarentekort is. Vindt u het normaal dat ik die educatieve master nodig heb bovenop mijn driejarige lerarenopleiding? Had ik dat alles geweten voor ik aan de studie begon, dan was ik direct aan de master begonnen, maar daar was toen nog geen sprake van.

Ik hoop oprecht dat er een uitzondering wordt gemaakt voor studenten met een educatieve bachelor in deze overgangsjaren. Ik kon de toekomst drie jaar geleden niet voorspellen en nu word ik daarvoor gestraft. Die educatieve master zie ik niet zitten. Nog eens 10.000 euro voor leerstof die ik al gehad heb, nee, dank u. Dan nog een leerkracht minder, ik ben het beu.

Hanne Eerdekens, Pelt.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234