Beeld Saskia Vanderstichele

Open Venster

‘Ofwel is Leo Van Broeck aan het raaskallen, ofwel is hij een visionair denker’

Uit het interview met voormalig Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck (Humo 4167) kun je twee dingen opmaken: ofwel is deze man een visionair denker, ofwel is hij aan het raaskallen. Niemand heeft de wijsheid in pacht, en de grootste gekken blijken soms de grootste genieën te zijn. Het kan dus alle kanten op en misschien zijn het wel z’n tegenstanders die aan het dwalen zijn.

Wat ik wel zeker weet, is dat elke bouwstijl en manier van wonen z’n eigen tijdgeest kent. Wie wil er tegenwoordig nog wonen in de naar huidige normen te kleine en beklemmende arbeiderswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw? In de jaren 70 werd in de hoogte bouwen nog beschouwd als een teken van moderniteit, tegenwoordig kan men niet snel genoeg van sociale hoogbouw vanaf zijn, kijk bijvoorbeeld maar naar wat er gebeurd is met de Gentse Rabottorens.

Wat vandaag als hypermodern wordt beschouwd, zijn die van grote glaspartijen voorziene duivenkoten van appartementsblokken, die heel eufemistisch worden aangeprezen door ‘hun uitstekende lichtinval’. Appartementen voor de meerwaardezoeker, met andere woorden, maar vooral een meerwaarde voor de projectontwikkelaars, vermoed ik. Huizenmakelaars hebben ook geleerd om geen huis te verkopen, maar wel een ‘woondroom’. Misschien zijn binnen dertig jaar ook dat type woningen rijp voor de sloop, wanneer een opgewarmd klimaat het ondraaglijk zal maken om in zulke halve serres te wonen. Want wie wil een overgeïsoleerde woning wanneer er meer energie nodig zal zijn om ze te koelen dan om ze te verwarmen?

Ik geef Leo Van Broeck gelijk dat wonen op het platteland vandaag de dag helemaal niet zo interessant is. Wonen in de stad heeft onnoemelijk veel voordelen, we moeten dan ook zorgen dat onze steden leefbaarder, groener en gezonder worden om in te wonen én werken. Au fond bestaat er nu al geen platteland meer, althans niet in ‘ons Vlaandrenland’. We zijn naar wereldse normen gewoon één groot dorp geworden, stilaan dicht gebetonneerd en geasfalteerd, met als voornaamste vertier op zondag een wandeling in het industriepark om de hoek.

Maar zeg nooit dat wonen op het platteland in de toekomst niet opnieuw interessant zal worden. Wanneer mensen in harmonie met de natuur kunnen en willen leven en het door technologie mogelijk zal worden (bijvoorbeeld door thuisbatterijen voor elektriciteitsvoorziening, eigen waterzuivering en compostering) om zo niet te hoeven teren op dure aansluitingen op publieke netwerken, dan is er veel mogelijk. Om dit alles haalbaar en betaalbaar te maken, moeten mensen wel bereid zijn om in kleinere huizen te gaan wonen. Want een villa van 400 vierkante meter met een perfect getrimd gazon zover de einder reikt, dat is eveneens een ideaal van lang vervlogen tijden.

Davy Geysens, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234