Pensioen Beeld Shutterstock
PensioenBeeld Shutterstock

Open Venster

‘Omdat de FOD Pensioenen en Financiën de kinderlast anders definiëren, moet ik 6.721 euro terugbetalen’

Ik ben sinds 2016 met pensioen, mijn vrouw werkt nog. In 2019 hadden we nog een studerend kind ten laste, zoals ook blijkt uit de fiscale aangifte voor de inkomsten van dat jaar. Om te genieten van mijn gezinspensioen mocht mijn vrouw jaarlijks afgerond maximaal 12.200 euro bruto per jaar verdienen, plafond bepaald met kinderlast. Daarom ging ze minder werken.

Onlangs liet FOD Pensioenen me echter weten dat het hoger vermelde plafond niet geldt, omdat er in 2019 geen kinderlast meer was, en mijn vrouw dus slechts maximaal 8.300 euro bruto had mogen verdienen. Ik moet nu 6.721 euro te veel ontvangen pensioen terugbetalen. In de feiten, en volgens FOD Financiën, was die kinderlast er wel, volgens de FOD Pensioenen evenwel niet, want die definiëren kinderlast anders: ‘In tegenstelling tot de fiscale wetgeving is er in de pensioenwetgeving slechts sprake van kinderlast wanneer er effectief kinderbijslag wordt ontvangen.’

Omdat onze dochter, die door allerhande problemen een flinke leerachterstand had opgelopen (maar intussen, tot onze grote fierheid, haar diploma heeft behaald), in december 2018 25 jaar was geworden, ontvingen we voor haar in 2019 geen kindergeld meer, ergo hadden we volgens de FOD Pensioenen geen kinderlast meer (eigenaardige logica, gebeiteld in een wet uit het jaar 1967). Met andere woorden: twee overheidsdiensten geven kinderlast een andere inhoud. Het is zoals vroeger politie en rijkswacht een andere definitie zouden geven aan overdreven snelheid. Als burger word je verondersteld dit allemaal te weten.

Bovendien doet overschrijding van de grensbedragen met 1 euro de bijl al, totaal disproportioneel, vallen. Wat heeft de FOD Pensioenen echter belet, als civil servant, om ons eind 2018 expliciet te waarschuwen voor hun eigen definitie van kinderlast, in plaats van ons post factum 6.721 euro afhandig te maken? Daarbovenop zijn we nog twee keer gestraft: geen kinderbijslag meer, en mijn vrouw die, om het hogere grensbedrag te respecteren, te goeder trouw en anticipatief minder ging werken (met navenant loonverlies).

Terzijde: de overheid heeft al jaren de mond vol over ouderen activeren, de werkzaamheidsgraad optrekken, enzovoort. Maar waarom zou mijn vrouw (61) in godsnaam meer werken als ik daardoor duizenden euro’s pensioen verlies?

Rik Vanwalleghem, Brugge.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234