null Beeld Joris Casaer HUMO 2020
Beeld Joris Casaer HUMO 2020

Open Venster

‘Onderzoek grondig alle banden tussen de politiek en de bedrijfswereld’

Lezersbrief

Je kunt je naar aanleiding van de zaak-El Kaouakibi vragen stellen over de verwevenheid van de politiek, de bedrijfswereld en de vzw’s die overheidssteun krijgen. Veel raden van bestuur van vzw’s worden voor een deel bemand door politici die daarvoor een vergoeding krijgen en zelf een vinger in de pap hebben over het beleid dat daar gevoerd wordt. Het is niet erg geloofwaardig dat men niet op de hoogte zou zijn van wat er met het overheidsgeld gebeurt dat vzw’s ontvangen. De vzw is vaak een tussenstap om zich zonder al te veel moeite te verrijken, zonder dat het al te sterk opvalt. Waarschijnlijk zullen de vzw’s die te goeder trouw zijn opgericht hiervan opkijken. Wat gemeenteraadsleden, maar ook politici van hogere besturen het meest interesseert, meer dan hun politiek mandaat, is in welke semi-overheidsbedrijven (zoals vzw’s en nutsbedrijven) zij kunnen zetelen. Daar verdienen zij een veelvoud van hun mandaat mee. Wat daarbij ook meegenomen is, is dat zij ook bestellingen de kant van bevriende bedrijven kunnen uitsturen.

Daarom zou men ervoor kunnen pleiten dat alle mogelijke banden tussen de politiek en de bedrijfswereld grondig onderzocht worden. Men zou versteld staan van wat er naar boven zou komen. Reken de winst voor de gemeenschap uit als dergelijke praktijken zouden stoppen.

Marlene De Smedt, Londerzeel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234