Protest tegen de regering-Netanyahu in Tel Aviv. Beeld Reporters / DPA
Protest tegen de regering-Netanyahu in Tel Aviv.Beeld Reporters / DPA

humoOpen Venster

Onrust in Israël: ‘Het historische lijden van het Joodse volk lijkt voor zionisten niets anders te zijn dan een estafettestokje’

Lezersbrief

De betogingen in Israël bewijzen dat dat land politiek en moreel erg verdeeld is, om niet te zeggen schizofreen. Wat zou de Weense visionair Theodor Herzl (1860-1904), die de geestelijke vader van de Joodse staat wordt genoemd, van de concretisering van zijn droom hebben gevonden?

Het zionisme heeft in geen enkel opzicht beantwoord aan de idealen van de pioniers, die kibboetsen oprichtten en vreedzaam samenleefden met hun Arabische buren, die naar de Bijbelse overlevering Palestijnen werden genoemd. Lees de grote Joodse vertellers als Meir Shalev en Amos Oz (medeoprichter van de Vrede Nu-beweging en zelf opgegroeid in zo’n kibboets) er maar op na.

Hoe komt een intelligent volk ertoe om de door en door corrupte Benjamin Netanyahu tot premier te herverkiezen? Welke machten hebben zijn neofascistische discours gefinancierd? De appreciatie ‘neofascistisch’ komt uit onverdachte pen en mond: die van de briljante Joodse taalkundige en maatschappijcriticus Noam Chomsky, ooit professor aan het gereputeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) en één van de belangrijkste aanklagers van de genocide in Vietnam.

Onrecht is immers geen monopolie: elke imperialistische grootmacht, elke lokale despoot is ertoe in staat.

Zionisten zullen betogen dat hun staat als enige ter wereld omringd wordt door vijanden: ze zouden uit zijn op de vernietiging van die staat en zijn Joodse bewoners. Vandaar de Amerikaanse nucleaire paraplu, waaronder misdaden tegen de mensenrechten van het Palestijnse volk blijven duren of nog erger worden: de openluchtgevangenis van Gaza, de dagelijkse vernederingen en mishandelingen bij het levensnoodzakelijke passeren aan grensposten, vergelijkbaar met de muur langs de Rio Grande die door Donald Trump is afgewerkt.

De Palestijnse land- en tuinbouwers moeten zowat de enige op aarde zijn die dagelijks noodgedwongen omheiningen passeren die op hun grond zijn geplaatst. Het is een vorm van segregatie die je niet anders kunt benoemen dan met de term apartheid, wat Chomsky trouwens duidelijk en overtuigend doet.

De morele kater zit in dit besef: afgezien van de Afrikaanse slaven heeft geen ander volk zoveel ervaring met lijden als het Joodse, en dat door de eeuwen heen (ballingschap, pogroms, brandstapels en Endlösung). Maar dat historische lijden lijkt voor zionisten niets anders te zijn dan een estafettestokje dat aan een ander volk mag worden doorgegeven, dat bij geen van deze misdaden betrokken is.

Staf De Wilde, De Haan

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234