2020-07-29 23:17:33 ANTWERPEN - Een cafe wordt gesloten. Vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen is in de provincie Antwerpen is een avondklok ingesteld en moeten horecazaken om 23.00 uur dicht. ANP JONAS ROOSENS Beeld ANP
2020-07-29 23:17:33 ANTWERPEN - Een cafe wordt gesloten. Vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen is in de provincie Antwerpen is een avondklok ingesteld en moeten horecazaken om 23.00 uur dicht. ANP JONAS ROOSENSBeeld ANP

Open Venster

‘Ons coronabeleid lijkt wel een Belgenmop, maar dan één met een wrange bijsmaak’

Het is eind juli en ik begrijp een aantal zaken niet zo goed. Toen in maart de coronacrisis uitbrak en we op een bepaald moment op één dag 629 ziekenhuisopnames hadden, begreep ik dat er paniek en onrust was en dat men hoe dan ook het tij wilde keren. We hebben toen maatregelen genomen waarvan het achteraf duidelijk werd dat ze de bewoners van de woon-zorgcentra niet geholpen hebben. Maar hebben we iets geleerd? Ik vrees van niet.

Beleidsmakers en experts hebben blijkbaar moeite om oorzaak en gevolg nuchter te bekijken en hun maatregelen daaraan aan te passen. Nochtans kunnen ze nu vergelijken met andere landen en vaststellen wat daar werkt en wat niet. Het lijkt wel een Belgenmop, maar dan één met een wrange bijsmaak. We zijn immers kampioen in de wereld van het aantal doden per inwoner.

We hebben nu een heropflakkering van het aantal besmettingen. Dat ligt vooral aan het feit dat we nu veel meer testen. Anderzijds zien we ook dat zowat alle superspread events gebeuren in specifieke situaties: slacht­huizen waar er in een besloten, gekoelde ruimte wordt gewerkt, familiefeestjes in zaaltjes waar vrolijk gezongen en tot in de late uurtjes samengebleven wordt... Hoe vaak kregen we na een betoging geen bezorgde uitspraken van experts: ‘Dit zal zeker gevolgen hebben’? Nadien kregen we nooit excuses gekregen, of een verklaring waarom het toch geen gevolgen had.

Wat krijgen we wel? Mondmaskers in de open ruimte, onaangename vormen van winkelen… Maar evenementen met honderd mensen in een gesloten ruimte kunnen nog. De logica is zoek, het gezond verstand bestaat niet meer.

Peter Symaeys.

Wat denkt u over het opflakkerende virus en de nieuwe maatregelen? Wat doet het nieuws met u? En zet de regering de juiste stappen? Reageer! Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234