null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

Onze lezers over de zaak-Bart De Pauw: ‘Oordeel niet te snel over een zaak waar je zelf niet bij betrokken bent’

Lezersbrief

‘Vergeving is makkelijker na erkenning’

De vergelijking die Delphine Lecompte maakt tussen de zaak rond Bart De Pauw en haar eigen verleden als sms-stalkster, zou beter opgaan als zij in de periode waarin ze die sms’en stuurde, de uitgever was van wie de Nederlandse dichter afhankelijk was om zijn werk uit te brengen. De vergelijking zou nog beter opgaan als Delphine Lecompte, in tegenstelling tot wat ze schrijft, niet zou inzien of niet zou willen toegeven dat ze zwaar over de schreef is gegaan, geen wroeging zou hebben over haar stalkgedrag, en het daardoor impliciet zou vertikken om het mogelijk aangerichte leed te erkennen. Vergeving is makkelijker na erkenning. In een interview in De Morgen van 18 januari omschrijft mevrouw Lecompte ‘je roeping of levenswerk niet meer kunnen doen’ als ‘de grootst mogelijke straf’. Een werknemer of opdrachtnemer die zulke sms’en ontvangt, zal mogelijk op de tenen moeten balanceren om de werkgever of opdrachtgever die ze stuurt, toch maar niet voor het hoofd te stoten. Of zal mogelijk meer toelaten dan hij eigenlijk wil. Allemaal om te vermijden dat hij diezelfde ‘grootst mogelijke straf’ moet ondergaan, namelijk je roeping of levenswerk niet meer kunnen doen. Dat hangt op dat moment namelijk af van de werkgever. Een machtsverhouding die allesbehalve ambigu is, zeker in een klein televisielandschap als dat in Vlaanderen. Ik ga er gemakshalve van uit dat het ‘een roeping of levenswerk kunnen doen’ niet uitsluitend is weggelegd voor eigenaars van succesvolle productiehuizen. Ik wens alle betrokkenen een sereen proces toe. Bart Van Oosten, Gent.

‘Slecht behandeld’
Als je ziet hoe de media fanatiek en eensgezind Stan Van Samang en zijn collega’s met hun vettige filmpjes en foto’s als slachtoffer voorstellen, dan wordt Bart De Pauw inderdaad zeer slecht behandeld. An De Wever, via mail.

‘Niet in verhouding’
Toen ik de bijdrage van Delphine Lecompte las, kon ik een glimlach niet onderdrukken. Hij of zij die zonder zonde is, werpe de eerste steen. Op basis van sms-verkeer iemand aan de schandpaal nagelen en van elke waardigheid beroven staat niet in verhouding tot het vermeende delict. En men gaat mij niet wijsmaken dat de vrouwen die hem door het stof willen zien kruipen, niet mondig genoeg waren om enig weerwerk te bieden. Als ze dan eens getackeld worden op het speelveld van de gendergelijkheid, moeten ze niet meteen om een rode kaart roepen. Yves De Pauw, Meise.

‘Mannenhaat botvieren’
Inderdaad, Bart De Pauw is al schuldig bevonden, nog vóór het proces heeft plaatsgevonden. Dat kan toch niet? En dan gaat het om sms’jes en ongepast taalgebruik. Ik heb de indruk dat veel vrouwen, onder wie de dertien klaagsters, hun mannenhaat willen botvieren. Marthe Ségor, Brussel.

‘Zijn verdediging riekt onfris’
Of Bart De Pauw schuldig is of niet, weet ik niet. Maar veel bekende figuren die achteraf schuldig werden bevonden aan soortgelijke feiten, hadden eenzelfde verdedigingsstrategie van zelfmedelijden, zoals Kevin Spacey of Harvey Weinstein op krukken. Is Bart De Pauw daarom bij voorbaat schuldig? Neen, maar zijn verdediging riekt onfris. Ignace Bosch, Ekeren.

‘Het gerecht hanteert twee maten’
Zelf ben ik ooit thuis overvallen door een psychotische buurman. De politie legde me uit dat je niet in de gevangenis belandt, zolang je niet met een zekere regelmaat iemand halfdood slaat. Aan de commissaris vroeg ik toen waarom je dan wel vervolgd kunt worden wegens stalking. Daarop barstte hij in lachen uit. Dagelijks worden mensen gestalkt en bedreigd zonder dat de daders ooit gestraft worden. Het moet al héél erg zijn voor een rechter de aanklachten niet seponeert, tot grote frustratie van de politie. Nu staat een tv-figuur terecht die anderen niet fysiek heeft mishandeld, en dat komt in de kranten. Begrijp me niet verkeerd, die vrouwen hebben gelijk, maar eens te meer blijkt dat het gerecht twee maten hanteert. Francis Clément, via mail.

‘Telkens als er een berichtje binnenkwam, stond ik te trillen op mijn benen’
Uit mijn eigen ervaring heb ik drie dingen geleerd. Ten eerste, oordeel niet te snel over een zaak waar je zelf niet bij betrokken bent. In mijn geval had iedere collega op het werk er zijn of haar mening over, meestal zonder ook maar enig idee te hebben wat er wel of niet was gebeurd. Ik heb daarmee moeten leren omgaan door te denken: het is wat het is, ik kan me niet constant tegenover de hele wereld verdedigen. Als er nu iets in media komt waar ik niet alles over weet, denk ik: het is aan de rechtbank om te oordelen. Het is niet omdat je gestalkt werd of zelf stalkte, zoals Delphine Lecompte, dat je er een oordeel over kunt vellen.
Ten tweede werkt het gerecht veel te traag, en intussen draait de roddelmolen op volle toeren. Zelfs als je op het einde gelijk krijgt in de rechtbank, is het te laat.
Ten derde begrijpen veel mensen en blijkbaar ook Delphine Lecompte niet dat er een groot verschil is tussen gewenst en ongewenst contact. Het is leuk en romantisch – en misschien erotisch – een berichtje (of zelfs vele berichtjes) te krijgen als dat gewenst is. Als het ongewenst is, kan het beangstigend worden. En als de ontvanger vraagt om daarmee te stoppen, dan moet de andere dat ook doen.
Ik werd door mijn stalker gebombardeerd met berichtjes, ik werd met de dood bedreigd en aangevallen in mijn straat op weg naar het werk. Ik kan u verzekeren: telkens als er een berichtje binnenkwam, stond ik te trillen op mijn benen.
Stalken heeft niets met erotiek te maken, het is níét spannend. Het is beangstigend. En ik hoop dat Delphine Lecompte het nooit moet meemaken, maar als het ooit het geval zou zijn, zal ze blij zijn dat de politie en het gerecht de slachtoffers toch een beetje beschermen. Dus: ja, de rechtbank mag zich hierin mengen. Naam en adres bekend.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234