null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

Onze lezers over de zaak-Bart De Pauw: ‘Waar blijven de aanklachten tegen al die andere theater- en televisiefiguren?’

Lezersbrief

‘Je bent niet de ergste, maar je geeft beter geen leiding’

Telkens als ik in de culturele sector een job had, verwachtte de directeur, artistieke leider of dirigent dat ik intiem met hem werd. Als ik weigerde, kreeg ik de rol niet. Ook voor de mannelijke collega’s was ik een lustobject, geen kunstenaar. Ik dacht de eerste keer dat het toeval was, maar na een paar keer moest ik inzien dat ik wel degelijk in een B-film zat. Nu ga ik naar een psycholoog omdat een docent van mijn theateropleiding haar excuses aanbood en bij mij de hele shit naar boven komt. Wel opvallend: sinds ik hierover kan praten, kom ik veel beter klaar en ik kan het idee om te trouwen overwegen. Ik krijg mijn zelfvertrouwen terug. Sorry, Bart, je bent niet de ergste, maar wel een type dat beter niet aan de leiding staat. H.K., Antwerpen.

‘Hij is zeker niet de enige’
Waar blijven de aanklachten tegen al die andere theater- en televisiefiguren? Waarom is er alleen tegen Bart De Pauw een hetze? Wie wordt daar beter van? Hij is zeker niet de enige in dat wereldje. Focus jullie terug op het kindermisbruik in sportclubs, scholen en muziekacademies. Help ze daar assertief worden, zorg ervoor dat volwassen vrouwen niet alle aandacht naar zich toe trekken. Greet Van Vaeck, Keerbergen.

‘Hij verdient het om op zijn bek te gaan’
Ik hoop dat Bart De Pauw een gevangenisstraf van meer dan een jaar krijgt. Ik ben zelf jarenlang gestalkt, mensen beseffen niet hoever dat gaat. Je volledige identiteit wordt je ontnomen. De stalker dringt overal binnen, gaat naar jouw huisarts, wurmt zich binnen in jouw familie, je werkomgeving, en je sociale leven. Hij haakt in op je sociale profielen en die van je vrienden. Ik werd ook bestookt met berichten, brieven, nepadvertenties, valse bestellingen... Het was de hel. Het duurde jaren voor duidelijk was dat ik wel degelijk een slachtoffer was en achttien jaar later ben ik nog steeds in behandeling. Men moet zoiets eerst eens meemaken. Dat sommigen zich geroepen voelen om Bart De Pauw eerst als mens te zien, daar word ik misselijk van. Ik kan niet wachten tot hij hard op zijn bek gaat, hij verdient het. Marie, Oostende.

‘Het is niet omdat Delphine zelf heeft gestalkt, dat ze Bart mag vrijpleiten’ Ik heb een boontje voor Delphine Lecompte, net als vele Humo-lezers en Vlamingen met mij. Ik had ook een boontje voor Bart De Pauw en vond hem altijd bijzonder grappig en gevat en de grootste tv-persoonlijkheid van zijn generatie. Ik vind ook dat hij nu al zwaar gestraft is voor wat hem te laste wordt gelegd, want zijn tv-carrière is zo goed als om zeep, en ook financieel heeft hij veel schade opgelopen. Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Dat zal pas zo zijn als Bart De Pauw toegeeft dat hij in de fout is gegaan en schuld bekent. Daar is het de dertien vrouwen die hem aanklagen, ook maar alleen om te doen. Dan pas kan dit allemaal achter hem gelaten worden, al zal het zijn tv-carrière als presentator niet meer kunnen redden. Maar de lezersreactie van Delphine Lecompte was ook wel een beetje te kort door de bocht. Het is niet omdat Delphine ooit zelf gestalkt heeft, dat ze daarom Bart De Pauw mag vrijpleiten, want daarmee zijn de dertien vrouwen die hem aanklagen ook niks geholpen. Guy Bervoets, Koersel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234