null Beeld ANP
Beeld ANP

Open Venster

‘Onze overheden helpen actief mee om de welvaartskloof te vergroten’

Lezersbrief

De lezersbrieven van alleenstaanden in Open Venster naar aanleiding van de federale begroting doen me denken aan een uitspraak van Stefan Hertmans in ‘Alleen Elvis blijft bestaan’. Daarin had hij het over een nieuwe klassenmaatschappij die nu ontstaat, en hij heeft volgens mij een punt.

Onder andere op de woningmarkt is de welvaartskloof tussen huurders en kopers alleen maar groter geworden sinds 2013, volgens een onderzoek door het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. De reden is niet ver te zoeken: het bijna criminele gedrag van de centrale bankiers, die de rente kunstmatig laag houden, met als resultaat een totaal gedopeerde woningmarkt en bij uitbreiding economie.

Alleenstaanden worden uit de markt geprijsd en daardoor bijna gedwongen om te huren, wat zo goed als altijd gepaard gaat met een verlies aan vermogen, zeker wanneer de almaar stijgende huizenprijzen worden doorgerekend in de huurprijs. En intussen jubelen de notarissen, makelaars en vastgoedyuppies.

Bij ons is het nog niet zo erg als in Nederland, waar ze spreken van een vastgoedzeepbel, met huisjesmelkers en pandjesbazen die tientallen huizen opkopen met spotgoedkoop geleend geld. Die verhuren ze daarna op illegale wijze aan arbeidsmigranten, en ze ontnemen zo opnieuw jonge starters de kans op een behoorlijke huisvesting. Maar als onze overheden voortdoen zoals nu, dan staat ons hetzelfde te wachten.

Ze hebben al de woonbonus afgeschaft, zodat het voor starters nog moeilijker wordt om een eerste woning te kopen, maar ze slagen er tegelijkertijd blijkbaar niet in om het belastingvoordeel voor de aanschaf van een tweede, derde, vierde woning door rijke gepensioneerden en investeerders op de schop te nemen. De facto helpen onze overheden dus actief mee om de welvaartskloof te vergroten.

‘Moeten we de vrije markt dan haar werk niet laten doen?’ horen we de liberale vrienden al roepen. Wat mij betreft niet als het over zaken gaat die in onze grondwet staan en die dus moeten worden gewaarborgd voor iederéén in dit land, en waarvan ‘het recht op een behoorlijke huisvesting’ er één van is.

En dan hebben we het nog niet over het energie- en klimaatvraagstuk en alle maatregelen errond, waardoor zonder sociale correcties de kloof alleen nog maar groter zal worden. De ‘gele hesjes’ in Frankrijk zijn nog maar een aanzet geweest voor wat ons in de toekomst te wachten staat.

Davy Geysens, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234