null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Open Venster

‘Ook dieren kunnen pijn voelen en ongelukkig zijn’

Lezersbrief

In een aantal brieven in Humo 4271 lees ik over ‘het geproduceerde vlees’, ‘kadavers’, ‘dierlijk afval’, de ‘kwaliteit van dieren’ en ‘dierlijke producten’. Duizenden jaren lang had de mens geen alternatief voor het Bijbelse scheppingsverhaal, met een duidelijk onderscheid tussen mensen en dieren. Maar bijna twee eeuwen na Darwin kijken veel mensen nog altijd naar dieren met het scheppingsverhaal in het achterhoofd, en is het nog altijd niet voor iedereen duidelijk dat de mens ook een diersoort is. En dat die andere diersoorten, net zoals mensen, ook pijn voelen, angst kennen, stress ervaren, gelukkig of ongelukkig kunnen zijn, en een band hebben met hun kinderen.

Ik deel het optimisme van historicus Rutger Bregman, die het mogelijk acht dat vlees eten nog tijdens zijn leven verboden zal worden. Het besef dat diervriendelijk vlees niet bestaat, neemt toe. Een zin als ‘Onze boeren hebben het beste voor met hun vee’ raakt gedateerd. Een aantal maanden of jaren opgesloten zitten in een ruimte van enkele vierkante meters, en daarna naar het slachthuis gebracht worden: of het nu om een mens, een hond, een koe, een varken of een kip gaat, dat kan nooit goed zijn, voor geen enkel levend wezen. Laat staan ‘het beste’.

Jaak De Cock, Brussel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234