null Beeld Bollen
Beeld Bollen

Open Venster

‘Ook ik heb me al moeten inhouden om niet naar een lockdownfeestje te snellen, maar 250 euro kan ik niet betalen’

Lezersbrief

‘Besef dat ik nog nooit naar een fuif geweest ben,’ jammert mijn zus zachtjes in de hoek van de zetel. Het is vrijdagavond. We kijken naar een Amerikaanse tienerfilm. De figuren in beeld gaan loos op één of andere homeparty. Mijn zus wordt over twee weken 16: eindelijk zal ze legaal kunnen drinken en eindelijk zal ze, met toestemming, naar Chirofuiven mogen gaan. Ze zal jongens leren kennen, ze zal hele dagen met een kater in bed kunnen liggen. De wereld zou aan haar voeten liggen, als ze niet midden in een pandemie zou zitten.

Zij is niet de enige in puberale nood. Iedere dag wordt er wel iemand 16, iedere dag wordt er wel iemand aan de partyscene toegevoegd. Het is een mijlpaal en als men die gehaald heeft, begint het zoete leven van de adolescentie. Jammer genoeg kunnen velen momenteel niet ten volle proeven van die vrijheid: we zitten immers in een nationale lockdown.

Wanneer we het over jongeren in coronatijden hebben, moeten we het woord lockdownfeestjes laten vallen. Ik geef toe dat ook ik me al heb moeten inhouden om niet naar zo’n feestje te snellen. Want ook ik verlang naar schuren op een schuimfuif en het doorgeven van peuken. De boete hield me echter tegen: 250 euro kan ik nu niet direct terugverdienen door mijn studentenjob als serveuse in een café. Dan maar dwarsliggen en met de enige leeftijdsgenoot van mijn bubbel er doelbewust voor kiezen om niet mee te doen met de spelletjesavond van de rest van ons gezin. Zo kunnen we ons toch nog eens rebels voelen.

We verlangen allemaal naar de avonden die we later kunnen omvormen tot verhalen, om dan tegen onze kleinkinderen te kunnen zeggen hoe alles ‘in onzen goeien, ouwen tijd’ toch wel veel beter was. Maar we stellen het nu met de verhalen van onze bubbelgenoten. Verhalen die we, na meer dan een halfjaar van familiefeesten in eigen bubbel, al genoeg gehoord hebben. En dan moet Kerstmis nog komen.

In de Amerikaanse tienerfilm gaan alle aanwezigen van het feestje naar buiten. Ze kijken naar boven en beginnen af te tellen. Wanneer de lucht gevuld raakt met vuurwerk, vliegen ze elkaar in de armen. Het geluk spat van het scherm af. Mijn zus en ik zuchten diep, zowel op zoek als verlangend naar die ‘goeien, ouwen tijd’.

Julie Maes, Bevel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234