Open Venster

‘Ook in de geestelijke gezondheidszorg moeten we roeien met de riemen die we hebben’

Redactie

Er verschijnen geregeld artikels waaruit zou blijken dat wij als hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg onze patiënten nu in de kou zouden laten staan. Zelf ervaar ik toch het tegendeel.

Ik werk nu vier jaar als ervaringswerker bij Zorggroep Sint-Kamillus. Normaal werk ik voor de dienst Herstel, waar het mijn taak is om herstelgerichte zorg te realiseren in ons centrum. Ik werk voor en met patiënten in het hele ziekenhuis. Patiënten van verschillende afdelingen ontmoeten elkaar dan en kunnen samen in gesprek gaan. Omwille van preventieve coronamaatregelen kan dit nu niet en is onze dienst tijdelijk gesloten.

Sinds drie weken werk ik binnen ons psychiatrisch centrum nu voltijds voor een PVT (Psychiatrisch Verzorgingstehuis) voor mannen met een interneringsstatuut die psychosegevoelig zijn. Het is niet evident om in tijden van het coronavirus onze mannen te begeleiden. Door preventieve coronamaatregelen mogen ze nu enkel onder begeleiding de afdeling verlaten. En ook bezoek van familie en vrienden is nu niet mogelijk. We leggen hen dat zo goed mogelijk uit. Maar er zijn verschillende patiënten die vanwege hun psychosegevoeligheid dit crisisbeleid niet begrijpen. Ze zien deze maatregelen als een straf. En dat maakt het werken met hen er niet eenvoudiger op.

Onze patiënten vragen veel aandacht en het is vaak brandjes blussen. Als ze symptomen van het coronavirus vertonen, moeten ze op hun kamer blijven en mogen ze enkel nog buiten om een sigaretje te roken. We gaan dan vaak bij hen langs, maar het lijkt toch te complex voor hen om dit te aanvaarden. Er zijn ook wel meer conflicten onderling omdat ze nu een hele dag samen op een afdeling zijn en tijdelijk ook niet meer naar ons Therapeutisch Activiteitencentrum kunnen gaan.

Zelf help ik mijn collega’s om hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Ik organiseer activiteiten om de druk wat van de ketel te halen. Zo gaan we wandelen en fietsen op het domein. We hebben nog het geluk op een groot domein te kunnen werken, met veel groen. En we spelen veel gezelschapsspelletjes, kubb en petanque. Of we bakken pannenkoeken en organiseren een filmavond met popcorn. Heel het team zet zich in om het leven van onze patiënten zo aangenaam mogelijk te maken.

Ons psychiatrisch centrum valt in de verste verte niet stil, integendeel! Zowel hulpverleners als ondersteunende diensten gaan gewoon door: er is geen opnamestop in ons psychiatrisch centrum. Ons dagcentrum is wel gesloten, maar onze hulpverleners volgen de patiënten wel nog op. In overleg met hen doen ze dit via de telefoon of online communicatietools. En hebben patiënten toch een absolute nood aan face-to-face-contact, dan gaan onze zorgverleners op huisbezoek. Hierbij nemen ze dan uiteraard de nodige veiligheidsmaatregelen. We hebben ook vier Mobiele Teams en die werken nu tijdelijk ook zo. Zelf bel ik ook regelmatig met onze mensen. Het valt me hard op dat onze mensen vaak een klein netwerk hebben. Door de sluiting van de buurtcentra en het inloopcentrum in Leuven kunnen ze daar nu ook niet terecht om mensen te ontmoeten. Onze patiënten van het dagcentrum hebben wel onderling een Whatsapp-groepje aangemaakt om met elkaar in contact te blijven. Dat vind ik wel mooi.

Ik besef heel goed dat het nu extra moeilijke tijden zijn voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en deze crisistijden laten nogmaals zien hoe belangrijk de werking van de geestelijke gezondheidszorg is. Daarom: dank ik alle patiënten voor het begrip dat ze opbrengen, applaudisseer ik heel hard mee voor de inzet van alle hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg en hoop ik dat politici na deze crisis eindelijk meer erkenning tonen voor en middelen investeren in de GGZ. Het is nodig.

Tom Van den Abeele, Leuven.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234