null Beeld RV / Stad Gent
Beeld RV / Stad Gent

Open Venster

‘Ook onthaalouders en kinderbegeleiders moeten voorrang krijgen bij de vaccinatie’

Vlaanderen telt ruim 20.000 kinderbegeleiders in voor- en buitenschoolse opvang, onder wie een kleine 5.000 onthaalouders. Al sinds het begin van de pandemie blijven wij op post. Wij doen ons werk met hart en ziel, want voor de verloning moet je deze job niet kiezen. Wij drogen traantjes en snottebellen, geven kusjes op kapotte knieën en knutselen naar hartenlust.

Na de laatste persconferentie is voor ons echter de maat meer dan vol. Alweer werd de kinderopvang niet genoemd en niet betrokken. Wij moeten maar paraat blijven staan.

Vanuit pedagogisch oogpunt wordt aangeraden om bij kinderen onder de 6 jaar niet met een mondmasker te werken. Wij staan dagelijks in het snot, de onthaalouders werken in eigen huis. Wij zijn bang voor onze gezondheid en die van ons gezin. Begeleiders in BKO doorbreken de bubbels uit diverse scholen en klassen. Wij willen werken, graag, maar dan ook graag veilig. De vaccinatielijst voor zorgpersoneel telt ruim tachtig beroepen, van conciërge tot rookstopbegeleider, maar de kinderzorg werd vergeten. Als wij geen zorg zijn, wat zijn we dan wel?

Men beweert dat kinderen onder de 6 jaar niet of nauwelijks besmettelijk zouden zijn, maar hoe kan je dat weten als deze kinderen zelden worden getest? De besmettingscijfers van kinderbegeleiders en ouders van jonge kinderen stijgen nochtans even hard als elders in de maatschappij.

Wij eisen erkenning, een stem rond de tafel. Erkenning als zorgberoep, als essentieel beroep, met voorrang bij de vaccinaties. Wij eisen een degelijk loon voor onze 50-urige werkweek, een gelijkschakeling van de subsidies en voor de onthaalouders eindelijk de aanpak van het non-statuut. Wij eisen respect!

De Vlaamse en federale regering spelen deze zwarte piet al jarenlang aan elkaar door. Als minister Beke niet voor ons opkomt, dan gaan we het zelf moeten doen. Kunt u zich voorstellen wat er zou gebeuren als alle kinderbegeleiders in Vlaanderen zelfs maar één dag het werk zouden neerleggen? Het is 5 over 12!

Wij zorgen verder, wie zorgt er voor ons?

Sielke Tijtgat, KinderZORG.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234